Polisen tycker att det är olyckligt att efterlysningen publicerades.
Polisen tycker att det är olyckligt att efterlysningen publicerades.

I helgen publicerade Missing People namn och bild på en försvunnen flicka. Men flickan hade skyddad identitet, rapporterar Gefle Dagblad. Nu är efterlysningen borttagen.

Flickan ska ha försvunnit under lördagen. Dagen efter publicerade Missing People en efterlysning på sin Facebooksida med namn, bild, bostadsort och signalement på flickan. Men efterlysningen är nu borttagen.

– Vi har på polisens inrådan tagit bort efterlysningen, säger Kenneth Söderlund, presstalesperson på Missing People.

Anledningen ska vara att flickan har skyddad identitet, enligt Gefle Dagblad. Kenneth Söderlund kan inte bekräfta uppgiften utan hänvisar till polisen. Enligt honom har Missing People följt rutinen innan de la ut efterlysningen på flickan.

– Vi följer proceduren till 100 procent för att sådant inte ska förekomma. Vi har kontrollerat på vanligt sätt och publicerat efter att vi fått ett okej, säger Kenneth Söderlund.

►LÄS MER: Det här ska du aldrig dela på Facebook

Rutinen går ut på att Missing People kontaktar minst två anhöriga samt polisen för att kontrollera om det finns några hinder för publicering.

– Uppgiften om att hon har skyddad identitet har inte vi fått. Eftersom vi inte fått en sådan uppgift och ett okej från polisen så fanns det inget hinder för publicering, säger Kenneth Söderlund.

Samtidigt tycker han att det är mycket olyckligt om det har skett.

– Det får inte förekomma. Det är första gången som jag upplever det här under mina tre och ett halvt år, säger han.

Polisen i Gävleborg har inte publicerat någon efterlysning efter flickan. De hade inte heller letat efter henne när efterlysningen publicerades eftersom de bedömde att det var ett frivilligt försvinnande.

LÄS MER: Guide: Så viralgranskar du bilder – fyra enkla steg

På måndagen upprättades en anmälan om försvinnandet och polisen följer nu upp ärendet.

Mikael Hedström, presstalesperson för Gävlepolisen, tycker att det är olyckligt att efterlysningen publicerades av Missing People.

– De är en fristående organisation och måste själva ta ansvar för sin publicering. Men det låter konstigt att de inte fått veta att flickan har skyddad identitet om de har ställt frågan, säger han till Gefle Dagblad.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset