Alex Synstad har jobbat som tatuerare i 12 år. OBS: Tatueringarna i bakgrunden är genrebilder. 
Alex Synstad har jobbat som tatuerare i 12 år. OBS: Tatueringarna i bakgrunden är genrebilder. 

Att tatuera sig utomlands på semesterorter är vanligt. Men långt ifrån alla blir nöjda med sin tatuering. ”Det händer ofta att folk kommer in med misslyckade tatueringar som de vill ta bort eller täcka över”, säger tatueraren Alex Synstad till Metro.

HAR DU EN MISSLYCKAD TATUERING? Mejla in en bild och en kort text om tatueringen till [email protected]. Man får vara anonym!

Känner du någon eller har du själv en tatuering gjord utomlands på solsemestern som inte känns helt hundra? Dåligt utförda tatueringar är vanligt, och de sker inte bara på semestern i Thailand eller Turkiet.

Tatueraren Alex Synstad på House of Pain i Stockholm säger att det även finns många oseriösa studios i Sverige.

– Man måste titta på vilka jobb tatuerarna har gjort och göra en ordentlig research. Om man bara sätter sig i stolen, ofta för att det är en billigare tatuering, och tror att det ska bli lika bra som när man betalar fullt pris hos en bra tatuerare så blir det oftast inte så. När personen inte blir nöjd får den sedan oftast betala fullt pris för att rätta till det, plus det där billiga från början.

LÄS MER: "Guide – tänk på det här om du tatuerar dig i sommar"

Det som kännertecknar en dålig tatuering är förstås själva utförandet.

– Man ser på dem om de är dåligt gjorda rent tekniskt sett. Folk är ju inte nöjda då och de flesta ser själva om det ser illa ut.

Alex Synstad har varit tatuerare i tolv år och säger att han genom åren fått göra många coverups (en ny tatuering som täcker över/mixas ihop med gamla, reds. anm.).

– Det värsta är när någon gjort en stor tribal som är kolsvart och ser så illa ut att det nästan inte går att göra något åt den. Vissa tatueringar är så hemska att de måste lasras innan man kan gå på det med en coverup.

Om en tatuering är för mörk går det i de flesta fall att använda laser för att ta bort eller åtminstone ljusa upp tatueringen tillräckligt mycket för att kunna tatuera över dem.

– Det enda som täcker svart är svart. Är den kolsvart redan och stor så går det inte att täcka den med något annat. Då måste den ljusas upp.

LÄS MER: Därför har Rune, 89, skaffat sin första tatuering"

Samtidigt menar han att det även på semesterorter finns seriösa tatuerare med riktiga studios som gör ett toppenjobb. Men att tatuera sig utomlands där solen är stark påverkar också läkningen.

– Man får ju inte sola en ny tatuering. Om man är på solsemester och går ut i solen direkt efter så är det klart att färgerna kan bli konstiga bara av det.

Om du är missnöjd med din tatuering så är Alex Synstads bästa tips att gå till en bra tatuerare och be om råd.

– Då brukar det kunna lösa sig på ett eller annat sätt. Det bästa tipset är förstås att inte tatuera sig till att börja med hos kassa tatuerare utomlands! Annars gäller rent folkvett, att göra ordentlig efterforskning. Vilken tatuerare som helst på en liten semesterort kan ju sno bilder på nätet och påstå att han gjort dem. Kolla i stället på när denne jobbar och på kunder som kommer därifrån.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset