Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Arkivbild.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Arkivbild.

Angela Merkel jobbar i motvind. Allt färre är nöjda med den tyska kanslerns arbete – och störst är missnöjet med flyktingpolitiken. Sommarens våldsdåd är en bidragande orsak, enligt statsvetare.

Månadens upplaga av opinionsundersökningen Deutschlandtrend var förmodligen ingen rolig läsning för Merkel. 47 procent av den röstberättigade befolkningen är nöjda med hennes arbete – hela tolv procentenheter färre än förra månaden, visar mätningen, som görs varje månad på uppdrag av public service-bolaget ARD.

Flyktingpolitiken – en av Merkels paradgrenar – är särskilt impopulär. Där är bara 34 procent nöjda eller mycket nöjda med kanslerns arbete, vilket är åtta procentenheter färre än i april och den lägsta siffran sedan frågan började ställas i Deutschlandtrend i oktober 2015.

Hänger ihop med våldsdåd

Siffrorna hänger till stor del ihop med sommarens många våldsdåd, tror statsvetaren Rüdiger Schmitt-Beck, professor vid universitetet i Mannheim. Flera av dåden begicks av asylsökande.

– Den mest närliggande förklaringen är naturligtvis den senaste tidens terrorattacker, som fått oerhört mycket uppmärksamhet i medierna, säger han.

Även skjutningen i München för två veckor sedan, då nio människor mejades ned av en 18-årig man med förmodat högerextrema sympatier, kan ologiskt nog bidra till kopplingen mellan flyktingar och terrorism.

– Det attentatet hade ju ingenting med islamism att göra. Ändå vävs det in i den allmänna känslan av ett hot, säger Schmitt-Beck.

Ställer upp igen

Trots vikande opinionsstöd kommer Merkel sannolikt att ställa upp även i nästa val, enligt Rüdiger Schmitt-Beck. Gör hon det kommer hon att vinna, tror han.

– Det finns inga alternativ. Sedan flera år tillbaka har vi en situation i Tyskland där det i princip är klart på förhand vem som blir kansler, med tanke på koalitionen. Det finns i dagsläget inget realistiskt scenario där socialdemokraterna skulle ta över regeringsmakten.

Deutschlandtrend genomfördes 1-2 augusti. 1 003 personer ur den röstberättigade befolkningen tillfrågades.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset