Katten omhändertogs.
Katten omhändertogs.

Mannen misstänks ha matat en katt så mycket att den blev kraftigt överviktig. Nu åtalas mannen för djurplågeri. Själv nekar han till brott och säger att katten alltid varit stor.

Enligt åtalet utsatte mannen, som bor i Stockholms län, katten för lidande ”genom att tilldela foder/mat i sådan mängd att katten blivit/varit kraftigt överviktig”.

”Övervikten har påverkat kattens allmäntillstånd och katten har haft förstärkta andningsljud, dämpande hjärtljud samt haft svårigheter att röra sig och fått breddade armbågar och knäleder till följd av övervikten”, står det i åtalet.

”Rejäl fetma”

Katten hade även tandsten och kraftigt tovad päls. Ägaren åtalas nu för djurplågeri. I andra hand yrkar åklagaren på brott mot djurskyddslagen.

– En djurägare borde tveklöst ha förstått att katten var alldeles för tjock och att den mådde dåligt. Det var inte frågan om lite övervikt utan rejäl fetma, säger en veterinär, som undersökte katten, i polisförhör.

LÄS MER: De har djur trots förbud – 92 personer påkomna förra året

Förnekar brott

Mannen förnekar brott och påtalar att han hade tänkt avliva katten för att ge den ett värdigt avslut då den var gammal. Han säger att han fick ta över djuret eftersom han är en kattälskare, att den var stor när han fick den och att katten endast hade fri tillgång till torrfoder.

– Han gick alltid och gnällde efter mat, men han var krallig från början, säger ägaren i polisförhör.

Katten omhändertogs med stöd av djurskyddslagen och avlivades av djurskyddsskäl.

LÄS MER: De plågar sina hundar – genom att mata dem till döds

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset