Ett stort antal bilar förstördes i Västra Götaland under måndagskvällen.
Ett stort antal bilar förstördes i Västra Götaland under måndagskvällen.

En man som misstänks för bilbränderna i Göteborg har gripits – i Turkiet. Mannen misstänks för grov mordbrand, men i Turkiet klassas det som terrorbrott, enligt polisen. Och därför är det oklart när mannen kan föras tillbaka till Sverige.

Under måndagskvällen förstördes ett stort antal bilar i Västra Götaland, då bränder anlades. Polisen uppskattade att det handlade om runt 120 förstörda bilar, och att upp till 70 personer kan ha varit inblandade.

Klassas som terrorbrott i Turkiet

Två personer greps och en man efterlystes. Nu har den efterlyste mannen gripits – i Turkiet, rapporterar gp.se.

– Han kommer att flygas tillbaka till Göteborg, och nu pågår det någon typ av process för det. I Turkiet anses det som han misstänks för vara terrorbrott. De har en helt annan typ av bedömning än vi har i Sverige rörande den här typen av händelse, säger Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisen.

LÄS MER: Linas bil brändes: ”Jag skakade och fick tårar i ögonen”

– I Sverige är brottsrubriceringen grov mordbrand, men jag vet inte exakt hans del i det här just nu.

På grund av Turkiets klassning av de misstänkta brotten, är det oklart när mannen kan föras tillbaka till Sverige, enligt polisen.

Så här såg det ut i Frölunda dagen efter bilbränderna.

Många tips till polisen

– Han hade satt sig på ett plan till Turkiet och i samband med att han klev av greps han av turkisk polis. Mannen är född 1999 och hemmahörande i Frölunda, alltså i det område där bränderna ägde rum, säger Christer Fuxborg.

Förutom den gripne i Turkiet, anhölls två personer under tisdagen som misstänkta för att ha deltagit under bilbränderna.

LÄS MER: Experten om bilbränderna: ”Kan finnas en spridningsrisk”

Och polisen jagar nu fler misstänkta.

– Vi håller nu på att analysera information, titta igenom övervakningsfilmer och utreda tips. Allmänheten har varit otroligt duktig på att höra av sig och lämna tips. Precis som alla andra är människor uppgivna, förbannade och ledsna över att det här har hänt, säger Christer Fuxborg.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset