Blommor har lämnats nära den plats där en 40-årig polsk man tros ha misshandlats till döds av sex tonåringar.
Blommor har lämnats nära den plats där en 40-årig polsk man tros ha misshandlats till döds av sex tonåringar.

Ett mord på en 40-årig polack i Storbritannien har blivit politik på hög nivå. Polen manar britterna att skydda landets invånare mot främlingsfientlighet.

Polens utrikesminister Witold Waszczykowski uppmanade på lördagens sin brittiske kollega Boris Johnson att vidta åtgärder för att skydda invånare i Storbritannien från främlingsfientlighet.

Samtalet mellan de båda ministrarna ägde rum efter mordet på en polsk medborgare i Harlow utanför London förra helgen. Den 40-årige mannen dog efter att ha blivit brutalt misshandlad. Sex tonåringar är misstänkta för mordet, som polisen tror kan vara ett hatbrott.

På fredagen meddelade en polsk åklagare att han har inlett en egen utredning av 40-åringens död.

– Enligt polsk lag är utlänningar som begår brott mot polska medborgare föremål för prövning inför en polsk domstol, sade åklagaren Jakub Romelczyk till tv-kanalen TVP.

– Vår utredning är oberoende av rättsliga åtgärder som har vidtagits i det land där brottet begicks.

Storbritannien har drabbats av en rad främlingsfientliga attacker efter och i upptakten till brexitomröstningen i juni, där den fria rörligheten i Europa var starkt kritiserad av brexitanhängarna. Omkring 800 000 polacker har flyttat till Storbritannien efter att Polen blev EU-medlem 2004.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset