Kvinnan misstänks ha sålt och förmedlat hundratals hästar och hundar för närmare nio miljoner kronor utan att skatta en krona.

Flera av djuren ska ha varit sjuka och sålts med fejkade veterinärintyg. Nu åtalas den 25-åriga kvinnan vid Helsingborgs tingsrätt för bland annat grovt bokföringsbrott och urkundsförfalskning.  
 
– Vår personal arbetar bland annat med spaning på internet och i det här fallet var det hennes Facebookkonto som fångade vårt intresse, säger Thomas Elofsson, kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten i Malmö.
 
Kvinnan har suttit häktad sedan november förra året men hennes öppna Facebookkonto ligger altjämt uppe. Där finns ett stort antal bilder från hennes inköpsresor i utlandet och annonser på hästar och hundar till försäljning. På Facebook benämner hon sin verksamhet som ”horse dealing business” och uppger att hon importerar 10-15 hästar i veckan. 
 
– Hon har bedrivit en helsvart verksamhet i många år och livnärt sig på detta. Det är en driven kvinna som enligt min mening haft utmärkta förutsättningar att göra det här legalt men valt att ställa sig vid sidan om systemet istället, säger Elofsson.
 
Kvinnan ska ha skött den omfattande hästhandeln utan att ha ett eget stall. Istället har hon hyrt in sig i stall i nordvästra Skåne och ibland transporterat djuren direkt från säljare till köpare. Transporter som åklagaren menar på att det funnits en hel del att anmärka på ur djurskyddssynpunkt.
 
Strax innan gripandet i november förra året bytte hon ut sin gamla transportlastbil mot en ny. 
 
– Kronofogden har enbast hittat mindre belopp och vi vet inte vart den nya lastbilen tagit vägen. När det gäller pengar så tror vi att de finns någon annanstans, säger Elofsson.
 
Bland beslagen finns bland annat falska stämplar som kvinnan ska ha använt för att utfärda fejkade veterinärintyg om bland annat rabiesvaccineringar och falska besiktningsintyg för hästar. 
 
Kvinnan nekar till brott och uppger i förhör att levt på att sälja och förmedla hästar sedan hon var 18-19 år. Hon uppger själv att hon sålt 150-200 hästar och att hon började med hundimporten först under 2012. Hundarna ska dock inte ha varit ekonomiskt lönsamma då ”kanske hälften av dem dog”.
 
Kvinnan påstår också att hon saknar bokföring eftersom Skatteverket dragit in hennes F-skatt.  
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset