Polisen utreder fredagens knivattack som en terrorattack.
Polisen utreder fredagens knivattack som en terrorattack.

En man i Melbourne i Australien gick till attack med en kniv mot människor på stan under eftermiddagsrusningen. Metro har sammanfattat det viktigaste du behöver veta om det misstänkta terrordådet.

Vad har hänt?

I eftermiddagsrusningen, lokal tid, klev den beväpnade mannen ut ur sin bil, som då fattade eld. Det rapporterar AP.

Sedan gick mannen till attack mot människor som befann sig i närheten och knivhögg tre personer. Mannen ska även har gått till attack mot polis som larmats till platsen.

Polisen lyckades dock försvara sig och sköt mannen i bröstet. Gärningsmannen avled senare på sjukhus.

Enligt polisen innehöll gärningsmannens bil gastuber. En bombgrupp har varit på plats och säkrat fordonet.

LÄS MER: 600 kilos monsterkrokodil fångad – efter åtta års jakt

Hur många har skadats?

Två personer vårdas på sjukhus efter knivattacken, och en person uppges av avlidit till följd av sina skador.

Vem ligger bakom attacken?

Australiensiska polisen har officiellt gått ut med information om att de kände till gärningsmannen sedan tidigare, och att ärendet utreds som en terrorattack.

– Han är känd för polisen främst i förhållande till släktingar som han har, och som helt klart är personer av intresse för oss, och han är dessutom en person som både polisen i staten Victoria och den federala underrättelsetjänsten känner till, säger polisen Graham Ashton, rapporterar AP.

IS har efter händelsen publicerat ett meddelande genom en egen kanal där de tar på sig ansvaret för attacken och skriver att gärningsmannen var en av deras krigare. Motivet ska enligt AP vara Australiens delaktighet i de internationella koalitioner som strider mot IS i Syrien och Irak.

LÄS MER: Australien tillåter friare kängurujakt på grund av torkan

Vad händer nu?

Polisen i Melbourne säger att de, utifrån dagens händelse, fortsätter göra säkerhetsbedömningar, men att de i dagsläget bedömer att det inte finns något pågående hot från personer i gärningsmannens närhet.

Australiens statsminister Scott Morrison har fördömt det ”onda och fega angreppet”.

– Australiensare kommer aldrig skrämmas av dessa förfärliga attacker och vi kommer fortsätta leva våra liv och njuta av friheter som terroristerna avskyr, säger han, rapporterar AP.

LÄS MER: Nu ryker tampongskatten i Australien – efter 100 000 namnunderskrifter

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset