Den nya lagen innebär att Nationellt forensiskt center (NFC) får göra en så kallad familjesökning och det var så polisen fick en träff.
Den nya lagen innebär att Nationellt forensiskt center (NFC) får göra en så kallad familjesökning och det var så polisen fick en träff.

En 58-årig man som greps under fredagen misstänkt för grov våldtäkt – för 24 år sedan – har under lördagen häktats. Anledningen är en utvidgad dna-sökning.

Brottet som den nu 58-årige mannen misstänks för ska ha skett i september 1995 då en åttaårig flicka överfölls, misshandlades och våldtogs på väg hem från skolan i Billdal, mellan Göteborg och Kungsbacka, rapporterat SVT.

Fallet, som polisen jobbat med i snart 24 år, skulle preskriberas i mars 2020.

LÄS MER: Frågvis åttaåring kan ha hindrat försök till kidnappning

Fallet har fått stor uppmärksamhet och cirka 350 personer har topsats för att jämföra med dna som säkrades på flickan efter våldtäkten, skriver SVT. Trots att polisen haft dna på gärningspersonen har ingen kunnat gripas för brottet för än nu.

Anledning är, enligt polisens kalla fall-grupp, att de nu kunnat göra en utvidgad dna-sökning efter att en lag ändrades vid årskiftet. Lagen innebär att Nationellt forensiskt center (NFC) får göra en så kallad familjesökning och det var så polisen fick en träff.

LÄS MER: Sovande kvinna utsatt för våldtäkt – fick reda på det ett år senare

Misstänkt på sannolika skäl

Göteborgs tingsrätt meddelade på lördagsförmiddagen att mannen häktas på sannolika skäl misstänkt för grov våldtäkt i Billadal, för 24 år sedan.

Mannen förnekar brott.

Den drabbade flickan, som i dag är vuxen, har informerats om dna-träffen, rapporterar Aftonbladet.

– Hon ska ha ryst när hon fick beskedet, säger Anders Eriksson, gruppchef polisens kalla fall-grupp i Västra Götaland, till tidningen.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset