Enligt åtalet skulle våldtäkten ha begåtts i ett trapphus.
Enligt åtalet skulle våldtäkten ha begåtts i ett trapphus.

De män som stått inför rätta för en misstänkt gruppvåldtäkt i Fittja frias av domstolen. Polisutredningen får kritik. Dessutom bedöms trovärdigheten i kvinnans uppgifter som låg av tingsrätten. "Hon känner sig kränkt och smutsig av tingsrättens domslut", skriver biträdet Elisabeth Massi Fritz.

Redan i mitten av september kunde Metro avslöja att tio män misstänktes för en gruppvåldtäkt i Fittja. Våldtäkten ska enligt åklagaren ha genomförts den 14 augusti förra året.

I ett polisförhör några timmar efter överfallet berättade kvinnan, som är i 30-årsåldern, att uppåt 20 män väntade på henne i ett trapphus.

”De diskuterade, vem som skulle få sätta på mig först och jag fick panik”, sade kvinnan som också förklarade att hon hade följt med en okänd kille till trappuppgången för att köpa narkotika.

Enligt kvinnan har ett tiotal män förgripit sig på henne i flera timmar. Sperma från tre män som åtalats för grov våldtäkt säkrades senare på kvinnans kläder. Ytterligare två män åtalades för medhjälp till grov våldtäkt. Samtliga män har nekat till brott.

LÄS MER: Greps sent för gruppvåldtäkten – fortsatte begå grova brott

Nu frias männen av Södertörns tingsrätt. I domen skriver tingsrätten att trovärdigheten i kvinnans uppgifter bedöms som låg.

”Den bevisning som åklagaren har lagt fram vid huvudförhandlingen räcker helt enkelt inte för att någon ska kunna dömas. De uppgifter som målsäganden har lämnat går inte ihop och hennes uppgifter får inte heller stöd av annan bevisning”, skriver den ansvariga domaren, chefrådmannen Erica Hemtke, i ett pressmeddelande.

Samtidigt riktas kritik mot polisutredningen som Erica Hemtke menar har bristfällig dokumentation.

Kvinnans målsägandebiträde, advokat Elisabeth Massi Fritz, beskriver våldtäktsmålet som den värsta hon har jobbat med på 26 år. Kvinnan ska ha tagit domen hårt. ”Hon mår dåligt och är fruktansvärt ledsen. Hon känner sig kränkt och smutsig av tingsrättens domslut”, skriver Massi Fritz i ett sms till Metro.

”Domen är en skam för vårt rättssystem. Inga förövare ska komma undan en sådan här grym och hänsynslös gruppvåldtäkt”, kommenterade Elisabeth Massi Fritz domen tidigare under dagen.

Enligt Massi Fritz har kvinnan inte fått en rättvis prövning, bland annat på grund av sin bakgrund och person. Hon uppger också att domen kommer att överklagas till hovrätten.

”Målsäganden är inte det ”perfekta brottsoffret” utan snarare hör hon till den grupp offer som hör till de mest utsatta som finns i vårt samhälle. I målet finns stödbevisning som räcker för en fällande dom mot de fem tilltalade, som alla far med osanning och lämnar motstridiga uppgifter,” skriver hon.

Robin Grönvall, försvarsadvokat för en av männen, anser att den friande domen var den enda rimliga utgången. Han delar Erica Hemtkes uppfattning om att det funnits brister i polisen utredning.

– Man borde ha åkt till Fittja direkt och dokumenterat brottsplatsen, säger han till nyhetsbyrån TT.

Senast den 9 januari måste domen överklagas.

– Att resultatet skulle bli så här är inte förvånande med tanke på att de försattes på fri fot efter förhandlingen. Jag ska titta igenom domen noggrant och överväga om jag ska överklaga eller inte, säger åklagare Markus Hankkio.

LÄS MER: Polisen misstänker: Våldtäktsmännen riktade in sig på ”särskilt utsatta kvinnor”

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om sexbrott