Ett grekiskt flygplan vattenbombar en brand utanför Haifa. Bilden är från i torsdags.
Ett grekiskt flygplan vattenbombar en brand utanför Haifa. Bilden är från i torsdags.

Tolv personer har gripits för bränderna som rasat i Israel under de senaste dagarna, skriver Haaretz.Omvärlden – och palestinierna – kommer nu till Israels undersättning.

Tiotusentals invånare har evakuerats från sina hem under de senaste dagarna, nu senast har Harashim i norra Israel utrymts sedan en brand uppstått i närheten av staden. Två fängelser har tömts i landet, och under natten var invånarna i Beit Meir tvungna att fly en skogsbrand som uppstått i bergen utanför Jerusalem, skriver Yedioth Ahronoth.

Brandkåren har däremot lyckats tygla branden som hotade storstaden Haifa, landets tredje största stad.

Flera länder hjälper till i arbetet med att släcka elden: USA, Ryssland, Italien, Turkiet, Grekland, Kroatien, Cypern och den palestinska myndigheten har skickat utrustning och manskap. USA flyger in en jumbojet som byggts om för att kunna vattenbomba.

Bränderna är de värsta som drabbat landet sedan 2010. Många av dem förklaras med snustorr mark och starka vindar som ger färskt syre åt lågorna och får elden att spridas, men myndigheterna misstänker att flera av dem är anlagda. Tolv personer har gripits misstänkta för antingen mordbrand eller anstiftan.

Premiärminister Benjamin Netanyahu har till och med sagt att bränderna är terrorhandlingar och ska behandlas som sådana.

– Varje person som försöker bränna ner delar av staten Israel kommer att straffas hårt, sade Netanyahu i går, skriver Haaretz.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset