24-åringen säger att paret var i livet när han lämnade villan.
24-åringen säger att paret var i livet när han lämnade villan.

Den 24-årige småbarnspappa som åtalas för att ha rånmördat ett äldre par i Mantorp påstår sig vara oskyldig. "Det var inte jag som dödade dem", säger han och hävdar att dubbelmordet utfördes av två kumpaner.

Den 12 juni förra året hittades ett äldre par mördade i sin villa i det lilla samhället Mantorp i Östergötland. Tre månader senare greps en 24-årig småbarnspappa från Mullsjö i Västergötland och nu åtalas han i Linköpings tingsrätt.

Enligt åtalet tejpade 24-åringen fast paret vid sina köksstolar, tejpade över deras ansikten och skar dem med kniv. Både knivskärningen och tejpningen uppges ha varit dödande var och en för sig. Efter morden ska han ha åkt till en bankomat och tagit ut 15 000 kronor från parets bankkonto.

När 24-åringen förhörs i tingsrätten under förhandlingens tredje dag medger han att han befunnit sig på mordplatsen, men han hävdar att han är oskyldig. Morden ska ha begåtts av två andra män.

– Det var jag som tog ut pengarna, det står jag för. Jag stal de pengarna. Men även i dag sitter jag här och säger att jag dödade dem inte, säger han enligt SVT Nyheter.

LÄS MER: Ska ha bundit och dödat äldre par – nu åtalas 24-årige småbarnspappan

Enligt 24-åringen följde han med på order av en man han tidigare påstår sig ha utfört svartjobb för. Denne ska tvingat den åtalade att köpa tejp och vapen och att delta i rånet. 24-åringen säger också att paret levde när han lämnade huset med uppdrag att ta ut pengarna. Det var först när han läste i Aftonbladet om dubbelmordet som han förstod att rånoffren var döda, uppger han.

– Konsekvensen var att två människor blev mördade. Det har jag enorma samvetskval för, och det kommer jag alltid ha, säger han enligt SVT.

Vilka de två männen är vill han inte säga av rädsla för repressalier mot honom och hans familj. Åklagare Helene Gestrin ger dock inte mycket för mannens förklaring.

– Det finns ingenting i den tekniska bevisningen som ger misstankar om att det varit några fler på plats, säger hon till TT.

LÄS MER: Genombrott i utredning om dubbelmord

Detta har hänt

12 juni: Det äldre paret hittas fastbundna och ihjälslagna i sitt hem.

13 juni: En man och en kvinna tas in på förhör av polis, men släpps senare samma dag utan misstanke om brott.

15 juni: En brödratrio grips i Vrigstad söder om Jönköping, misstänkta för förberedelse till rån. Enligt Aftonbladet undersöker polis nu kopplingar till mordet i Mantorp, men det spåret släpps senare.

28 juni: Corren rapporterar att två personer från Mantorp anhålls av polisen, skäligen misstänkta för mord (den lägre misstankegraden). De släpps dock två dagar senare.

Sommaren: Polisen håller över 800 förhör och topsar 250 personer i jakt på DNA som kan kopplas till brottsplatsen, men gör inga nya gripanden.

7 september: Polisen berättar att de gjort framsteg i utredningen då de hittat DNA-spår på den tejp som använts vid rånmordet. Genom att ta reda på vart tejpen sålts riktar man nu in sig på de 13 personer som köpt tejpen.

15 september: En man grips av polis i ett radhusområde i Mullsjö i Västergötland, misstänkt för inblandning mordet.

18 september: Mannen, en 24 -årig småbarnspappa, häktas på sannolika skäl (den högre misstankegraden) misstänkt för mord.

Hösten: Polisen berättar att DNA från mordplatsen kan knytas till den häktade 24-åringen. Den misstänkte nekar dock till brott.

13 februari: Åtal väcks i Linköpings tingsrätt.

Källa: Metro, TT, Corren, Aftonbladet, SVT, Expressen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om brott mord