Polisen misstänker att de två hundarna har lämnats ensamma i en lägenhet i minst två månader. 
Polisen misstänker att de två hundarna har lämnats ensamma i en lägenhet i minst två månader. 

Två hundar ska ha lämnats ensamma i en lägenhet under minst två månader. När polisen hittade dem möttes de av en extrem stank, ett golv täckt av bland annat avföring och möbler som hundarna börjat äta på.

Polisen

Hundarna ska ha ätit av allt de kommit över i lägenheten. De fick vatten tack vare en vattenläcka. 

Polisen
Polisen
Polisen

26 december var bäst före-datumet på mjölken som stod framme.

Polisen
Polisen
Polisen

Det var när hyresvärden skulle kontrollera en vattenläcka i en bostad söder om Stockholm som han slogs av en väldig stank från lägenheten och tillkallade polis.

– Stanken var så extrem så hyresvärden trodde att det var ett människolik som fanns där, säger Malin Palmqvist, djurutredare på Söderortspolisen. 

Men i stället för ett lik möttes polisen av två ensamma hundar, mellan ett och tre år gamla. Stanken berodde på att de troligen varit ensamma i minst två månader, enligt polisens bedömning. 

– Hundarna hade ätit på allt som gick att äta, som möbler och stoppningar. Det fanns inte heller någon ren golvyta. Det syntes inte ens. 

Att hundarna lyckats hålla sig vid liv trots den extrema vanvården beror på en vattenläcka i lägenheten som gjort att de åtminstone haft tillgång till vatten.  

– Annars hade de varit döda i dag. Med tanke på vad de utsatts för så mår de förvånansvärt bra, säger Malin Palmqvist.

Genom en veterinärbesiktning kunde det konstateras att hanhunden var mager, att revbenen framträdde tydligt och han helt saknade underhudsfett. Tiken mådde bättre men var i behov av vård för hudbesvär. Enligt veterinären har hanhunden troligtvis blivit nedtryckt av tiken och inte vågat äta det som kunnat gå att finna i lägenheten.

En polisutredning, genom vilken hundägaren är misstänkt för djurplågeri samt brott mot djurskyddslagen, har inletts. Enligt Malin Palmqvist är denna typ av djurplågeri sällsynt.

– Ja, som tur är får vi inte in sådant här särskilt ofta. 

Länsstyrelsen fattade nyligen ett beslut om att hanhunden ska överlåtas eller säljas och att tiken ska avlivas med anledning av hudbesvären. 

Hundägaren: Lämnade hundarna till en kompis 

Hundägaren har i förhör uppgett till polisen att den för närvarande inte bor i lägenheten där hundarna hittades. Personen uppger även att den ska ha lämnat bort hundarna till en kompis på annan ort, vilken personen inte vet efternamnet på. Detta ska ha skett i november 2013. Till polisen uppger hundägaren att den såg hundarna senast i januari och att de då ska ha mått bra. Bostaden har inte haft någon el sedan jul till följd av obetalda räkningar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset