Den danska politikern bevakade det svenska valet som privatperson.
Den danska politikern bevakade det svenska valet som privatperson.

Den danska politikern Michael Aastrup Jensen riktar hård kritik mot det svenska valsystemet. Nu sprids information om att Jensen bevakade valet som en av de internationella valobservatörer från OSSE. Det stämmer inte.

Den danska politiker Michael Aastrup Jensen, som tillhör det liberala regeringspartiet Venstre, säger bland annat att det svenska valsystemet är långt ifrån europeiskt standard. Uttalandet har fått stor spridning och är korrekt återgivet. Men flera sajter påstår att Jensen bevakade valet som valobservatör. Det stämmer inte.

– Han arbetar och representerar inte OSSE på något sätt, säger Thomas Rymer, talesperson vid Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) kontor i Warsawa, till Sveriges Radio.

LÄS MER: Nej, inlägg om Valmyndighetens sajtkrasch bevisar inte valfusk

Bland annat presenterar nättidningen Nya Dagbladet den danska politikern som valobservatör.

”Den danske valobservatören Michael Aastrup Jensen rasar mot det svenska valsystemet,” skriver de på sin sajt.

Det stämmer att Sverige för första gången haft valobservatörer från OSSE på besök, men Aastrup Jensen var inte en av dem. Han bevakade det svenska valet som privatperson. Han har däremot tidigare varit valobservatör i Ryssland och andra östeuropeiska länder.

Uppdatering 18 september:

Efter Viralgranskarens artikel uppdaterades Nya Dagbladets text den 13 september med en mening om att Aastrup Jensen bevakade valet som privatperson.

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om politik