Ett urval av de rubriker som har figurerat i internationell press.
Ett urval av de rubriker som har figurerat i internationell press.

Efter en uppmärksammad intervju med ett svenskt företag som har gått över till sex timmars arbetsdag verkar världen ha fått för sig att det gäller hela Sverige.

Sedan drygt en vecka tillbaka har Google-sökningarna på ordkombinationer som ”Sweden six hour workday” ökat radikalt, och medier runt hela världen har börjat sprida en nyhet om Sverige som vi inte ens känner till själva. Varför tror världen helt plötsligt att Sverige har växlat till sex timmars arbetsdag?

Förklaringen tycks kunna härledas till en artikel som publicerades i tidningen Fast company, vilket även DN skrivit om. Där intervjuas Linus Feldt som är VD på stockholmsbaserade företaget Filimundus som utvecklar appar, och som nyligen har skiftat till sex timmars arbetsdag. Artikeln har rubriken ”Why Sweden is shifting to a 6-hour workday”, alltså "Varför Sverige byter till sex timmars arbetsdag".


►LÄS MER: Sextimmars-dag med full lön sprider sig – sjukhus testar i två år

Och trots att ämnet definitivt är omdebatterat i Sverige, och flera företag har valt att införa det, så har Vänsterpartiets förslag om sex timmars arbetsdag definitivt inte klubbats i Riksdagen.

Trots det har tidningar som The independent, engelska Metro och Fortune skrivit att Sverige har börjat med den kortare arbetsdagen. Och även om de flesta av dem förklarar att det rör sig om enskilda företag och vårdbolag längre ned i texten har ändå den slagkraftiga rubriken fått stor global spridning.

►LÄS MER: Tidsexperten: Därför borde vi jobba ännu mindre än sex timmar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset