500 stängda kyrkor, 423 nya moskéer och 100 shariadomstolar. ”Statistiken” om London har spridits i över ett års tid. Men siffrorna är ett hopkok av gamla uppgifter och felaktigt tolkad statistik.

”Det muslimska London – 423 nya moskéer och 100 shariadomstolar”. Så lyder rubriken till en artikel som publicerades på sajten Samtiden den 11 oktober.

Förutom påståenden om nya moskéer och shariadomstolar skriver de att ”500 Londonkyrkor förvandlats till bostäder” sedan 2001.

Som källa anges en artikel på en saudisk nyhetssajt som publicerades förra veckan. Men artikeln på den saudiska sajten bygger helt och hållet på uppgifter från en text som publicerades i april 2017 av den anti-muslimska tankesmedjan Gatestone Institute.

LÄS MER: Sanningen bakom våldtäktsstatistiken där Sverige hamnar i toppskiktet

Tankesmedjan försöker måla upp en bild av att muslimer tar över London. Till sin hjälp använder de ett hopkok av gamla uppgifter och oseriöst tolkad statistik, vilket amerikanska Snopes har rapporterat om.

En i princip identisk artikel som fick stor spridning publicerades på sajten Your news wire i mars i år. En sajt som är ökänd för att sprida konspirationsteorier, påhittade intervjuer och falska påståenden.

Så hur ligger det egentligen till med uppgifterna om nya moskéer, stängda kyrkor och ”shariadomstolar” i London? Här försöker vi reda ut påståendena ett för ett:

423 nya moskéer.

Påståendet om 423 nya moskéer i London kommer från en interaktiv karta på Muslims in britain, en sajt som hjälper muslimer att hitta religiösa platser.

Men på sajten står det ingenting om att det här skulle vara ”nya” moskéer. Många av dem öppnade upp för flera decennier sedan. Exempelvis öppnade Leytonstone mosque på 1970-talet och East London mosque på 1980-talet, båda finns med på kartan.

East London Mosque öppnades 1985. Foto: Google maps

För att måla upp en bild av en påstådd islamisering av London skriver Gatestone och Your news wire att de 423 nya moskéerna ”är byggda på ruinerna av brittisk kristendom”.

Det kan också vara värt att nämna att majoriteten av de listade moskéerna är mindre församlingar med under 300 medlemmar, enligt Muslims in britain.

LÄS MER: Nej, Sverige har inte sämst BNP-tillväxt per capita – IMF använde fel siffror

500 igenbommade kyrkor.

Enligt påståendet har 500 Londonkyrkor blivit till bostäder sedan 2001. Siffran kommer från en sex år gammal artikel i Wall street journal som handlar om en brittisk trend att förvandla gamla kyrkor till bostäder. I artikeln hänvisar de till en ännu äldre undersökning från 2006. Det framgår dock inte av artikeln när de här kyrkorna bommade igen, det kan i många fall ha varit långt före 2001.

I Samtidens artikel står det: ”Sedan 2001 har 500 Londonkyrkor förvandlats till bostäder. Under samma period har brittiska moskéer ökat sitt antal stort”.

Om man för fram ett sådant påstående bör man också nämna hur många nya kyrkor som har öppnat upp i London sedan 2001.

LÄS MER: Sex kedjebrev på Facebook som du inte ska dela vidare

Enligt Peter Brierley, som är expert på området och ligger bakom rapporten ”UK Church statistics”, öppnade 700 nya kyrkor i London mellan 2005 och 2012. Dessutom kom han fram till att det totala antalet kyrkor ökade i Storbritannien från 2008 till 2013. Totalt fanns det över 50 000 kyrkor i Storbritannien 2013, enligt undersökningen.

Ur rapporten ”UK Christian Statistics 2: 2010-2020”.

100 shariadomstolar.

Påståendet om ”100 shariadomstolar” verkar härstamma från en Civitasrapport från 2009, enligt BBC. Men i rapporten är siffran 85 och gäller hela Storbritannien. I den beräkningen ingår även internetforum och liknande, inte bara fysiska ”domstolar”.

I februari 2018 publicerades en rapport från brittiska inrikesdepartementet gällande sharialagar, där de framför allt tittade närmare på så kallade shariaråd i England och Wales.

LÄS MER: 3 gånger partiernas statistik inte visade hela bilden

Enligt deras definition kan shariaråd beskrivas som en ”ideell lokal förening av lärda som av sig själva och sin omgivning anses vara auktoriserade att ge råd till muslimer i framför allt frågor som rör äktenskap och skilsmässa”. De skriver också att ”shariaråden inte har någon juridisk status och inte är någon rättsligt bindande instans”.

I rapporten framgår det att det inte finns någon säkerställd statistik över antalet shariaråd i England och Wales, men att beräkningarna har varierat från 30 till 85. Någon specifik siffra för London nämns inte.

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset