Victor Nilsson Lindelöf och lagkaptenen Andreas Granqvist har bildat ett stabilt backpar – trots få matcher ihop.
Victor Nilsson Lindelöf och lagkaptenen Andreas Granqvist har bildat ett stabilt backpar – trots få matcher ihop.

Förbundskaptenen Janne Andersson hyllade Victor Nilsson Lindelöf efter VM-kvalsegern mot Luxemburg.Mer beröm kommer från Robin Olsen och Andreas Granqvist.Det centrala försvarslåset – målvakt och mittbackar – kan redan ses som en av grundbultarna i det landslag Andersson som bäst bygger.

På presskonferensen efter 1–0 på Josy Barthel-stadion i fredags var förbundskaptenen först ovillig att ge individuell kritik, men han kunde liksom inte hålla sig. Inte när den var positiv.

Och så lade Janne Andersson ut texten om 22-åringen från Benfica.

– Han är för mig en fantastiskt bra fotbollsspelare. Att spela det mogna, självklara mittbacksspelet han gör trots sin ringa ålder, sin ringa erfarenhet i den positionen, han var ju ytterback ganska länge... det är roligt att se. Han sätter inte många fötter fel under en match och han är modig i sitt försvarsspel. Han går fram och tar duellerna på ett självklart sätt, han löser knutar med bollen och tar fram den och är aktiv i det egna spelet.

"Redan en stor spelare"

Robin Olsen, som imponerat som Andreas Isakssons ersättare i mål, är lika imponerad:

– Det började väl i U21 där man fick se honom på riktigt för första gången och sedan har det bara fortsatt. Man ser på honom under träningarna att han har väldigt mycket talang och redan är en stor spelare.

TT: Hur underlättar han ditt jobb?

– Han är lugn och spelar väldigt enkelt. Han gillar att rulla bollen, slår inte upp den i onödan.

Olsen, snudd på lika färsk som Nilsson Lindelöf i landslaget, fortsätter:

– Nu har vi två matcher tillsammans och det känns jättebra. Det känns stabilt, faktiskt. Det är två professionella grabbar som vet vad de gör. De lyssnar på mig och jag på dem.

TT: På väldigt kort tid verkar ni tre har fått ett väl fungerande samförstånd, eller?

– Det tycker jag.

Kaptenen Andreas Granqvist tycker det är lätt att spela med Nilsson Lindelöf.

– Vi förstår varandra på planen. Vi snackar mycket, både på och utanför planen, går igenom olika situationer, hur han vill att jag ska göra i vissa situationer och tvärtom. Jag måste säga att vi har varit väldigt överens om hur vi ska agera. Vi har en stor samsyn. Och Robin har kommit in och styr oss och är stark i "boxen". Det känns väldigt tryggt.

Förstår varandra

TT: Vad värdesätter du mest i samarbetet med Nilsson Lindelöf?

– Att vi har en bra förståelse för varandra. Vi läser av varandra, vet hur vi ska agera. Det tror jag är nyckeln när man möter bra motstånd och inte hinner snacka.

– På kort tid att har vi hittat det samarbetet.

En lika skicklig 22-årig mittback som Victor Nilsson Lindelöf har svensk fotboll inte sett sedan Olof Mellberg i samma ålder. Blir Victor Nilsson Lindelöf den försvarsrese landslaget kommer att kunna luta sig mot ett tiotal år framöver? Varför inte? Han är redan given i laget och det är lätt att glömma att det bara är drygt ett halvår sedan han debuterade i landslaget bredvid Granqvist.

Janne Andersson:

– Jag tycker redan nu att han är en väldigt bra fotbollsspelare. Det ska bli jätteroligt att ha honom med i landslaget framöver för det är en spelare vi kan bygga ett system kring så småningom. Vi ska inte lyfta honom för högt, men jag tycker att han är bra.

På måndagskvällen väntar Bulgarien på Friends.

– Jag hoppas att vi ska fortsätta att skapa chanser som mot Luxemburg, men sätta dem där här gången, säger Andreas Granqvist.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset