I måndags skrev veganen Ronja Berglind i Metro om att vi människor inte ska dricka mjölk. Hon hävdade att mjölkproduktionen dels är dåligt för klimatet och även för mjölkkorna. Detta är inte enbart verklighetsfrånvänt utan även ett slag i ansiktet på Sveriges mjölkbönder.

► LÄS MER: "Bojkotta de svenska mjölkbönderna"

Historiskt har mjölken alltid haft en stor plats i den svenska kosten. De senaste åren har tyvärr konkurrensen från länder som Danmark och Tyskland lett till att de svenska mjölkbönderna konkurreras ut och tvingas lägga ner. Om utvecklingen fortsätter i samma takt som i dag kommer det inte att finnas några svenska mjölkbönder kvar år 2050. En säkerhet som det svenska folket då går miste om är vetskapen om att mjölken man dricker är giftfri och kommer från djur som tillåts leva ett drägligt liv.

Sverige har några av de högsta kraven i världen när det kommer till djurhållning. Sverige är till exempel det enda landet i världen där kor har lagstadgad rätt att beta ute. Konflikten står inte mellan god djurhållning och svenska mjölkbönder, konflikten står mellan importerad mjölk och god djurhållning!

Svensk mjölkproduktion är även klimatsmartast inom EU och mjölkens klimatpåverkan måste sättas i relation till dess betydelse för hälsan. Mjölk är ett livsmedel som bidrar väsentligt till intaget av 18 av 22 viktiga näringsämnen som vi människor behöver varje dag. Jordbruksverkets beräkningar visar även att ungefär 75 procent av de svenska naturbetesmarkerna betas av nötkreatur. Naturbetesmarkerna är en av de mest artrika miljöerna i odlingslandskapet och gynnar både växter och djur. Faktum är, vill vi behålla våra öppna landskap så måste vi stödja svenska bönder och svensk mjölk. 

Det är beklagligt att människor från storstaden anklagar svenska mjölkbönder för djurplågeri och säger att mjölkbönder åker på en räkmacka, när de i själva verket går på knäna. Lösningen på den svenska mjölkkrisen är inte att sluta dricka mjölk, lösningen är inte att importera mjölk. Lösningen är att stödja de svenska mjölkbönderna. 

Johan Hellquist

Initiativtagare till stottasvenskmjolk.se

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset