Arne Jakobsson har varit mjölkbonde i över 30 år. Med hjälp av sin rapp vill han få fart på politikerna.
Arne Jakobsson har varit mjölkbonde i över 30 år. Med hjälp av sin rapp vill han få fart på politikerna.

Arne Jakobsson är mjölkbonde från Gåltjärn utanför Sundsvall. Likt många av sina yrkeskollegor känner han just nu av den rådande mjölkkrisen – något han på måndagen uttryckte i en raplåt, så kallad ”bondprat” utanför riksdagen.

Sedan Ryssland utfärdade ett importembargo på europeiska handelsvaror, som ett direkt svar på EU:s handelssanktioner mot landet, har Europa svämmats över av billig mjölk från Tyskland och Frankrike. De allt lägre mjölkpriserna gör att svenska bönder går på knäna, och nu tvingas fem gårdar i veckan stänga ner verksamheten, uppger Upsala Nya Tidning.

► LÄS MER: Kris för bönder när mjölken flödar

Under måndagen var Arne Jakobsson på besök i Stockholm för att delta i en manifestation för den svenska mjölken, tillsammans med andra mjölkbönder och medlemmar i Lantbrukarnas Riksförbund (LRF). Han passade då på att framföra en egenskriven raplåt utanför riksdagen, i syfte att påverka politikerna, något tidningen Land Lantbruk fångade på film

– Den här rappen har funnits med i många år och är mest som en underhållningsgrej, men nu handlar det om vi ska överleva i stort sett, så allvarligt är det för många, säger Arne Jakobsson till Metro. 

Rappen skrev han redan på slutet av 80-talet, och Arne Jakobsson benämner genren som ”farmer rapping”, ”bondprat på svenska”. Då låten enligt honom är lika aktuell nu som för trettio år sedan har han dammat av den. 

► LÄS MER: Ryssland får inte köpa svensk mjölk – köper upp svenska kor

– Mjölkbönderna genererar en hel del merarbete utöver det som sker på gården. Vi köper in foder, reparerar och lagar våra datorer och redskap, och alla de som jobbar på mejerierna är också beroende av det kommer in livsmedel. Vill man då att landsbygden ska leva vidare måste man ge svenska bönder samma förutsättningar som utländska mjölkbönder om vi ska konkurrera på en fri marknad.

Han vänder sig också till konsumenterna och uppmanar dem att köpa svenskt och lokalt producerade varor.

► LÄS MER: Så mycket mer är vi beredda betala för mjölk – för att rädda bönderna

Detta var tredje gången i år han framförde "bondpratet", och hittills har det enligt honom mottagits väl.

– Alla som har sett den har varit positiva och sagt att det var bra, säger Arne Jakobsson.

Här nedan kan du se rappen som tidningen Land Lantbruk lagt upp på Youtube.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik