Genom medling träffade Moa Nanny Karlsson mannen som rånade bensinmacken hon jobbade på.
Genom medling träffade Moa Nanny Karlsson mannen som rånade bensinmacken hon jobbade på.

Rånaren höll en kniv mot hennes hals och tvingade till sig alla pengar från macken hon jobbade på. Mannen dömdes i tingsrätten och efteråt träffade han Moa Nanny Karlsson, 24, via kommunens medling. ”Vi pratade i flera timmar, det var jätteskönt”, säger hon till Metro.

För fyra år sedan jobbade Moa Nanny Karlsson, 24, på en bensinmack i Uddevalla. Ofta arbetade hon kvälls- och nattpass. Och inom loppet av några månader när hon jobbade kväll rånades macken – två gånger. 

– Polisen hade precis lagt ner den första utredningen när det andra rånet hände, säger hon till Metro.

LÄS MER: Brottsoffer får ökat skydd

De båda rånen gjorde henne väldigt skärrad och rädd. Men den andra gången kunde polisen gripa en man som sedan dömdes för brottet i tingsrätten. Moa och gärningsmannen erbjöds medling – de skulle träffa varandra med en medlare från kommunen. 

– Vi var från Uddevalla båda två, så det hade varit konstigt att inte sitta ner och ställa frågor. Det var mycket prat och rykten i stan och det var skönt att få reda ut allt.

Inför mötet hade Moa förberett frågor på sådant som hon ville veta. 

– För mig var frågan om jag var utvald viktig, det gick rykten på stan att jag "var lätt att råna". Men det var helt spontant sa han. 

Hon säger hon att hon fick viss förståelse för hans agerande. 

– Men jag kommer inte kunna förlåta. Fast det var ändå bra att han fick ta del av det som var jobbigt för mig. Att han fick träffa mig och se att jag var en helt vanlig tjej. 

LÄS MER: Färre unga erbjuds medling

Hur var det efteråt?

– Medlingen var verkligen en sak som hjälpte mig att komma vidare, att släppa de här frågorna. Det är något som fler i samma sits borde göra, det tar mycket energi och det är inte lätt. Men känslan efteråt var så mycket bättre. 

Innan de skiljdes åt kom de överens om hur de skulle göra om de sågs på stan. 

– Första gången vi sågs var det nästan att vi sprang i i varandra, så vi var tvungna att säga hej. Vi har kommit överens om att han ska gå därifrån, men de gånger det inte har gått har vi hälsat.

Hur känns det när du träffat honom på stan? 

– Klart man minns tillbaka, men jag är inte rädd för honom, men känslan att jag rädd för honom kommer tillbaka. Men jag är inte rädd för honom. 

I dag har Moa slutat jobba på bensinmacken, arbetsplatsen blev förknippad med för mycket ångest och hemska minnen. I samband med rättegången fick hon skadestånd, pengar som hon valde att satsa på att utbilda sig till makeup-artist. Och i dag driver hon det egna företaget ”Face of Nanny”.

– Det är något positivt som kom ut ur det hela: att jag tog tag i och följde min dröm, säger Moa Nanny Karlsson.  

LÄS MER: Polisen la ner utredningen – då hittade Johanna själv sin våldtäktmannen på stan

Forskaren om medling: Slöseri med skattepengar

Sedan 2008 är alla kommuner skydliga att erbjuda medling till lagöverträdare som är under 21 år. Men det är oklart vilken myndighet som ansvarar för medlingen, enligt forskaren Lottie Wahlin vid Umeå universitet.

Enligt den senaste siffran från Socialstyrelsen, från 2011, hade 1 219 medlingar genomförts i 153 kommuner det året. Men hur det ser ut i dag vet ingen. 

– Orsaken är att det inte finns någon instans som följer upp det till skillnad från våra grannländer Norge och Finland, säger Lottie Wahlin. 

– Det de säger är att det har gått ner. Men hur många det är vet vi inte. 

Lottie Wahlin arbetade på Brottsförebyggande rådet mellan 2003 och 2007 som då hade regeringsuppdrag för att stödja införandet av medling vid brott. Sedan föll ansvaret över på Socialstyrelsen och efter det hos IVO, som har tillsynsansvar. 

– Men det finns ingen som gör något. Det finns ingen som kan titta på det här, som ser till att lagen efterlevs, som skriver riktlinjer, förmedlar kunskap och information.   

– Vi utbildar medlare, och de jobbar i motvind. Det är personer som vill göra något bra, men man får inga ärenden från polisen och ingen har koll på något. Man lägger ner jättemycket resurser och jättemycket pengar för att införa det här, det är lite slöseri med skattepengar, kan jag tycka, säger hon. 

Hon kartlägger just nu olika medlingsmodeller i en studie vid Umeå universitet. 

– Det finns medling, men den har en ganska tynande tillvaro, säger hon. 

Privat

Lottie Wahlin 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott