Sandra Hoden, 21, står i dag utan utbildning på grund av skolfobi. Hon önskar att hennes lärare och kurator hade ryckt ut och gjort något när hon mobbades.
Sandra Hoden, 21, står i dag utan utbildning på grund av skolfobi. Hon önskar att hennes lärare och kurator hade ryckt ut och gjort något när hon mobbades.

I högstadiet mobbades Sandra Hoden, 21, så till den grad att hon hoppade av skolan. Nu har hon skrivit ett blogginlägg om den hemska verklighet som många unga lever i.

När Sandra Hoden började grundskolan var hon sprallig, glad och skrattade åt det mesta i livet. Men när hon efter sommarlovet skulle börja sjuan kastades hon in i en annan verklighet, som mer liknade en mardröm.

– Det gick kanske en vecka och sen var jag fettot. Jag blev puttad i korridorerna och ville inte gå till skolan. Jag mådde verkligen jättedåligt och började äta och spy upp min mat för att jag ville bli lika smal som alla andra. Jag hade inte tänkt på mig själv som stor på det sättet andra såg mig, men det slutade med att jag fick bulimi, säger Sandra Hoden till Metro.

Och så i tisdags hände någonting inuti Sandra. Efter att ha läst elaka kommentarer som "slampa" och "vilken ful näsa du har" skrivna av okända personer på en väns Instagram fick hon nog. Hon skrev då ett blogginlägg om mobbningen som förstörde hennes skolgång. Samtidigt uppmanade hon folk därute att ta hand om varandra.

– Jag har fått många och jättebra kommentarer. Men något som gjorde mig väldigt ledsen var att en 13-årig tjej skrev till mig "jag vill inte dö, men jag vill inte leva". Och då tänker jag att folk måste våga säga emot. Kuratorer, kollegor och chefer på jobb måste försöka stoppa sådant här för det är många ungdomar som faktiskt har tagit livet av sig.

Hon säger att hon är ledsen över att lärarna inte förstod allvaret och aldrig hjälpte henne, att hon gick från att vara världens gladaste tjej till att inte ens kunna le.

Kent blev mobbad i skolan – 36 år senare hämnades han rejält

– Jag pratade med kuratorn flera gånger men fick ingen riktig hjälp. Ingen satte ner foten eller gjorde något åt saken. Jag började skolka och fick skolfobi. Och varje gång jag skulle gå till skolan tog jag omväg i korridorerna.

Efter att ha kämpat sig igenom första året på högstadieskolan i Stockholm bytte hon till en annan närliggande skola. Där fortsatte mobbningen. Hon berättar att ett 15-tal elever från den gamla skolan redan på första lunchrasten ringdes dit av hennes nya klasskamrater som tog sig dit för att reta henne.

Två månader in i årskurs åtta hoppade hon av. I dag är hon 21 år och har sonen Alexander på 1,5 år. Hon har försökt påbörja gymnasiet, men inte klararat av det på grund av den korridor- och skolfobi hon dras med.

Ny studie: mobbning är bättre än hemska föräldrar

– Mobbning kan faktiskt ta kål på en. Man mår inte bra av att höra saker varje dag. Efter åtta år tänker jag fortfarande på det, säger hon.

Är det någonting mer du skulle vilja säga?

– Ja, behandla alla som du själv vill bli behandlad.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset