Xiaomi Mi Note sålde slut på tre minuter när den lanserades i januari.
Xiaomi Mi Note sålde slut på tre minuter när den lanserades i januari.

I januari såldes senaste mobilen från tillverkaren slut på tre minuter. Men det handlar varken om en ny Iphone eller Samsung. Den kinesiska uppstickaren säljer snabbare än någon annan i hemlandet.

Under 2014 sålde företaget 61,1 miljoner mobiler. Under 2015 är målet över 100 miljoner. Men det är varken Apple eller Samsung det handlar om.

Kinesiska Xiaomi har anklagats för att stjäla sin design från just Iphone. Apples designer Jony Ive har bland annat uttalat sig om Xiaomi och andra tillverkare som gör liknande mobiler.

– Jag ser det inte som smicker, jag ser det som stöld, sa han under en intervju med Vanity Fair i oktober förra året.

Men oavsett likheten med Iphone är Xiaomis senaste mobil, Mi Note, alltså en stor succé i Kina. När den lanserades i januari sålde den slut på bara tre minuter enligt Android Central. Exakt hur många enheter det handlar om är oklart. I mars släpptes sedan Mi Note Pro.

Under 2014 blev Xiaomi den största mobilförsäljaren i Kina, mycket tack vare att Samsungs försäljning rasade, skriver Business Insider. Företaget har kallats Kinas Apple. Men med lägre priser har företaget lyckats fylla mobilerna med hårdvara som i många fall överträffar de dyrare konkurrenterna.

Trots framgångarna på hemmaplan har mobilen ännu inte lanserats i USA eller Europa. Det gör att telefonen är relativt okänd för den breda massan. Men även om inte så många känner till företaget utanför Asien så är Xiaomi världens tredje största mobiltillverkare.

Att telefonerna från Xiaomi är något annat än billiga kopior bevisas inte bara av försäljningssiffrorna. De recensioner som finns av senaste modellen Mi Note är krönta med höga betyg. Tekniksajten Cnet ger mobilen 4 av 5

Apple har sedan en tid tillbaka inlett en offensiv i Kina och Iphone 6 och Iphone 6 Plus har inte oväntat blivit storsäljare. Enligt analysföretaget Kantar Worldpanel ska Iphone 6, Xiaomi Mi Note och Iphone 6 Plus vara de tre bäst säljande mobilerna i Kina under perioden december–februari, skriver Forbes.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset