Steve Jobs lät aldrig sina barn använda iPads. Det berättade New York Times-journalisten Nick Bilton i en artikel häromåret. Bilton hade också pratat med en rad andra VD:ar för stora teknikbolag i Silicon Valley och upptäckt ett mönster: de hade alla gemensamt att de var restriktiva med att låta barnen använda digital teknik.

Människans genomsnittliga koncentrationsförmåga har fallit från 12 till åtta sekunder, alltså motsvarande en tredjedel, under 2000-talet, visar en studie av Microsoft. Ett tapp som tydligt hänger ihop med ökad digital användning.

Särskilt formbara, och nedbrytbara, är barns hjärnor. I Sydkorea, ett av världens mest digitalt utvecklade länder, har läkare börjat använda diagnosen ”digital demens” om barn och unga vars hjärnfunktioner nedsatts av överdriven användning av smartphones, datorer och plattor. Symptomen är bland annat koncentrationssvårigheter, minnesförlust och känslomässig likgiltighet.

LÄS MER: Smarta mobiler gör oss dummare

Silicon Valley-cheferna är såklart mer medvetna om dessa faror än de flesta, samtidigt som de säkert anar att framtiden kommer tillhöra de som kan koncentrera sig längre än åtta sekunder. Ett barn som växer upp med bibehållen koncentrationsförmåga har en ännu större fördel när ingen annan längre besitter samma förmåga.

Faktum är att när Steve Jobs och Bill Gates fått frågan om den främsta anledningen till att de varit så framgångsrika har båda svarat samma sak: fokus. Förmågan att fokusera är något som man utvecklar tidigt i livet. Gemensamt för de flesta Nobelpristagare är att de i mycket ung ålder utvecklat intressen för klassisk musik och annat som stärker koncentrationsförmågan, i stället för tvärtom.

Sedan tidigare finns det flera studier som visar att små barn blir korkade av att se för mycket på tv. Men många föräldrar i dag menar att det är skillnad mellan att låta barnen spela och leka med plattor och mobiler, jämfört med att sätta dem framför »dumburken«. Det stämmer – de nya digitala verktygen utvecklar kognitiva färdigheter på ett helt annat sätt eftersom att de, till skillnad från tv, är interaktiva. Till skillnad från tv-tittande så gör man ju faktiskt saker.

LÄS MER: Expert: Låt barnen sitta vid datorn

Men just i fråga om koncentration är denna interaktivitet snarare problemet. TV-tablån är inte alls lika flyktig som internet, appar och spel. Därför kan jag fortfarande inte släppa tanken att Steve Jobs och de andra cheferna i Silicon Valley kanske haft rätt ändå – att barnens hjärnor trots allt borde skyddas, avskärmas, från överdrivna mängder digitala intryck.

Vilka följderna kommer bli av att så många mindre barn i dag har flera timmars digitaltid per dag kan vi ännu inte överblicka. Den generation som växer upp nu är den första som varit utpräglat digital från tidig ålder. Snart lär vi veta mer.

Men även om mobiler och plattor är bekväma barnvakter, så ska man nog som förälder vara medveten om risken att den kortsiktiga tillfredsställelsen av att slippa ta hand om sina barn slår tillbaka senare. När det visar sig att man inte har fått en tonåring, utan en guldfisk.

Simon Strandskribent och kommunikationskonsult

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset