Mobilfilm friar två från misstankar om våldtäkt
Mobilfilm friar två från misstankar om våldtäkt

Två unga män frias helt från våldtäktsanklagelser sedan man lyckats återskapa en raderad film från en av männens mobiler som försvar. Polisen kunde inte återskapa bevisfilmen, men det kunde försvaret och rättegången togs om.

De två unga männen, nu 18 och 19 år, dömdes i december förra året för våldtäkt och försök till våldtäkt under en fest i den ene killens bostad.

Nittonåringen säger sig inte minnas händelsen på grund av att han var för full. Artonåringen menar att det handlade om frivilligt sex.

Målet överklagades till hovrätten och 18-åringen åberopade då en mobilfilm som skulle bevisa deras oskuld. Han hade filmat en sexakt under kvällen, men raderat filmen. Försvaret menade att filmen borde kunna återskapas, men polisen lyckades inte få fram den och de två dömdes på nytt.

När männen fick tillbaka sina mobiler lyckades försvaret återskapa filmen genom att lämna in mobilen till ett företag som arbetar med att återskapa förlorade filer.

Fallet togs sedan upp i Hösta domstolen, som beslutade att rättegången skulle göras om på grund av de nya bevisen. 

Den här gången gick hovrätten på försvarets linje, och nu frias männen på samtliga åtalspunkter.
Artonåringens advokat, Björn Hurtig, säger sig vara kritisk till hur polisen hanterade utredningen.
– Om en ung pojke gång på gång säger ”jag spelade in det här, titta i min telefon”. Då borde man utrett det på ett mer ingående och korrekt sätt än vad man gjorde. Polisen skyller på att de inte hade rätt verktyg, men de kunde anlitat företaget vi tog hjälp av.

Enligt Björn Hurtig känner 18-åringen nu att han har fått upprättelse.
– Nu kan han gå vidare i sitt liv utan att ha en våldtäktsstämpel på sig. Han fick sluta skolan och missade ett skolår på grund av de här beskyllningarna. Han är oerhört glad i dag.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset