Ungdomarna lämnar sina mobiler i lådan, eller mobilhotellet, i enlighet med skolans mobilfria policy. Och det funkar jättebra, säger rektorn.
Ungdomarna lämnar sina mobiler i lådan, eller mobilhotellet, i enlighet med skolans mobilfria policy. Och det funkar jättebra, säger rektorn.

I Norge är det vanligt att skolor har en mobilfri policy, och på Ål ungdomsskola får mobilhotellet fem stjärnor av såväl personal som elever och föräldrar.

På Ål ungdomsskola i Norge har man byggt ett mobilskåp där eleverna låser in sina telefoner under dagen, vilket även norska Dagbladet har skrivit omDet är ett experiment som har fungerat mycket bra, säger rektor Anne Marie Stokkedal.

– De får bättre fokus på det de ska göra, de blir tryggare efter som de vet att de inte blir filmade eller fotograferade.

Skåpet har funnits sedan i januari, och den mobilfria policyn är vanlig i Norge. Innan den infördes fanns en del skepsis bland ungdomarna, men nu är reaktionerna mest positiva.

– I höst fram till jul hade vi en lång omständlig process med omställningen och en del elever var skeptiska först. Men nu när vi har vi startat upp ordentligt har både de vuxna och eleverna engagerat sig och de är väldigt positiva, berättar Anne Marie Stokkedal.

– I dag ser vi att det här går fint, det är faktiskt bra, och de pratar mer med varandra.

LÄS MER: Studie: Mobilförbud i skolan ger högre betyg

LÄS MER: Utredning om mobiler i skolan sågas

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset