Säkerhetsprogrammet i den stulna mobiltelefonen aktiverade kameran som fotade de misstänkta mobiltjuvarna.
Säkerhetsprogrammet i den stulna mobiltelefonen aktiverade kameran som fotade de misstänkta mobiltjuvarna.

Vid ett inbrott försvann en mobiltelefon. Men tjuvarna hade inte räknat med ett säkerhetsprogram som aktiverade mobilkameran. Med hjälp av ofrivilliga selfies kunde polisen fånga in tjuvarna, som nu har dömts.

Precis innan nyårsafton drabbades en man i Värmland av ett inbrott. Tjuvarna fick med sig bland annat nycklar och en mobiltelefon. Men mannen hade ett säkerhetsprogram installerat i telefonen där mobilkameran aktiverades om någon försökte starta den.

Polisen identifierade mannen på bilden

Samma kväll som inbrottet genomfördes sände telefonen foton på två misstänkta tjuvar till mannen, vilket även nwt.se har rapporterat om.

LÄS MER: Polisnäsor fångade knarkdoft – ledde till skolbarns stulna datorer

Polisen kunde med hjälp av fotona identifiera en 43-årig man, som greps.

Misstankarna riktades även mot en 35-årig kvinna.

Paret åtalades bland annat för grov stöld rörande själva inbrottet, men båda nekade till brott.

Nu har domen kommit. ”Varken NN eller NN har kunnat lämna någon förklaring till varför de finns med på de fotografier som tagits med den mobiltelefon som stals vid det aktuella tillfället”, skriver tingsrätten.

Stal 15 kilo oxfilé och sprit

Vidare går att läsa att ”någon annan rimlig förklaring till att de finns med på fotografierna som togs senare samma kväll som stölden ägde rum än att det beror på att de tog telefonen vid sitt intrång i (offrets) bostad finns inte”.

Mannen stod även åtalad för att ha stulit hörlurar på Elgiganten, och kvinnan för att ha stulit bland annat 15 kilo oxfilé och tio flaskor sprit från en restaurang.

Mannen döms till åtta månaders fängelse, medan kvinnan döms till skyddstillsyn.

LÄS MER: Man stal 6000 flaskor sprit – döms

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset