Anna Kinberg Batra vill skärpa våldtäktslagen.
Anna Kinberg Batra vill skärpa våldtäktslagen.

Moderaterna vill lagstifta om oaktsamhet vid våldtäkt. ”En sådan skärpning är viktig”, skriver Moderaternas Anna Kinberg Batra och Beatrice Ask samt Muf:s Louise Meijer i en debattartikel på Expressen.

Förra året anmäldes över 20 000 sexualbrott i Sverige. 6 700 av dem rubricerades som våldtäkt, enligt Brottsförebyggande rådet.

I en debattartikel på Expressen argumenterar Moderaternas Anna Kinberg Batra och Beatrice Ask samt Muf:s Louise Meijer för en skärpning av våldtäktslagen. De vill att oaktsamhet vid våldtäkter ska kunna bestraffas.

”Det ställer krav på att förövaren måste ta in situationen och fokus hamnar mer på gärningsmannen”, skriver de i debattartikeln.

LÄS MER: Så många våldtäkter anmäls män för i sommar – varje dag

Enligt dem behöver då inte åklagaren bevisa att den misstänkte hade uppsåt.

”Utan förövaren kan bli fälld för att ha agerat oaktsamt i en sexuell situation”, skriver M-topparna.

En anledning till förslaget om skärpningen av lagen är att de menar att alltför många förundersökningar läggs ned i brist på bevis.

►LÄS MER: Axel, 21, förhindrade våldtäkt – blev själv misshandlad

”Ibland beskriver också kvinnor som anmält sexualbrott att processen som tar vid efter en polisanmälan är som att bli utsatt för ytterligare en kränkning”, skriver Anna Kinberg Batra, Beatrice Ask och Louise Meijer.

Bland annat i Norge har man lagstiftat om oaktsamhet vid våldtäkter.

►LÄS MER: Fia: Jag trodde aldrig att jag skulle bli våldtagen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Moderaterna