Annie Löög (C) och Mats Green (M).
Annie Löög (C) och Mats Green (M).

Moderaterna gjorde sitt sämsta valresultat på 16 år. Eftervalsanalysen innehåller mycket intern kritik, men Centerpartiet får också skulden för resultatet.

Moderaterna var det parti som tappade flest väljare av alla partier i valet 2018, enligt Aftonbladet. Då hade man ändå hämtat sig något från de sista opinionsundersökningarna som visade ännu sämre resultat.

LÄS MER: C-toppen Eskil Erlandsson tvingas lämna riksdagen omedelbart – efter ”olämpligt uppträdande”

Under onsdagen kom partiets eftervalsanalys som leddes av partiets riksdagsledamot Mats Green. Han kunde peka på flera saker som gick fel.

– Det var otydligt för vissa väljare vad en röst på M innebar. Det andra var att man inte litade på oss. 16 år av kursändringar har tagit ut sin rätt, säger han i en intervju med Aftonbladet.  

Alliansen förlorade sitt övertag

Förutom den interna kritiken får även Centerpartiet en del av skulden för det svaga valresultatet. Man menar att C splittrade Alliansen genom att göra upp med den rödgröna regeringen om de ensamkommande unga. Han menar att det gjorde att det blev oklart vart Alliansen stod i migrationsfrågan.

– Efter det förlorade Alliansen sitt övertag i opinionsmätningarna, säger Mats Green.

”Back to basics”

Eftervalsanalysen kommer också fram till att Moderaterna måste hitta tillbaka till sina rötter och bli mer tydliga med sin politik.

– Det är vår stora styrka. När det handlar om framtidsfrågor som miljön och integrationen är det tydligt att den syntesen behövs. Vi pratar också om “back to basics” när det gäller det moderata frihetsbudskapet. Men det absolut viktigaste är att bygga upp förtroendet för partiet igen, vi måste sätta Moderaterna främst, säger Mats Green.

LÄS MER: Därför lyckades liberalerna inte i valet – här är listan

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset