Moderaterna vill att de anställs ordningsvakter som får avhysa EU-medborgare i Stockholm. Bilden är från massavhysningen som skedde på Sergels torg nyligen. 
Moderaterna vill att de anställs ordningsvakter som får avhysa EU-medborgare i Stockholm. Bilden är från massavhysningen som skedde på Sergels torg nyligen. 

Moderaternas gruppledare varnar för kåkstäder i Stockholm till följd av det ökade antalet boplatser där EU-migranter vistas. Därför vill partiet anställa ordningsvakter som sköter avhysningar.

På ett år har antalet boplatser där EU-medborgare vistas ökat från 17 till 44 stycken. Nu uppmanar Moderaternas gruppledare Anna König Jerlmyr regeringen att ändra lagen så att Stockholms stad på egen hand ska kunna sköta avhysningar, skriver Dagens Nyheter.

Moderaterna vill att det ska anställas ordningsvakter i Stockholm som ska sköta avhysningar och ansvara för att boplatser inte etableras i stadens parker och längs gatorna. Vakterna ska även informera EU-medborgarna var det finns härbärgen och möjlighet att få hjälp.

Feministiskt initiativ, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Social¬demokraterna vill inte skärpa reglerna kring avhysningar. Eftersom de har egen majoritet i Stadshuset krävs det att Moderaterna måste ha stöd av samtliga allianspartier och även minst ett parti på andra sidan blockgränsen.

Anna König Jerlmyr riktar kritik mot att den rödgrönrosa majoriteten har slutat avhysa människor från boplatser.

– Det är en helt ohållbar linje, då har vi kåkstäder i Stockholm 2015, säger hon till DN.

Hon uppmanar regeringen att förändra lagen så att kommunerna själva ska kunna sköta avhysningar och upprätthålla ordningsstadgan och säger till DN att dagens lagstiftning inte är tillräcklig utan att det räcker med att EU-medborgarna flyttar några meter för att markägaren ska behöva komma med en ny ansökan till Kronofogden.

– Jag tycker inte att det behövs ett tiggeriförbud, och stockholmarna känner medlidande med dessa oerhört utsatta människor. Men vi har lagar som måste gälla för alla, oavsett var man kommer ifrån, säger Anna König Jerlmyr.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset