Under de senaste åren har antalet poliser minskat och allt fler väljer att lämna yrket. Samtidigt står många platser på polisutbildningarna tomma, skriver Moderaternas Beatrice Ask.
Under de senaste åren har antalet poliser minskat och allt fler väljer att lämna yrket. Samtidigt står många platser på polisutbildningarna tomma, skriver Moderaternas Beatrice Ask.

Sverige behöver en kraftig ökning av antalet poliser. För att det ska vara möjligt måste det bli mer attraktivt att vara polis. Därför föreslår Moderaterna högre löner, utrustningslyft och väsentligt större resurser till polisen, skriver Moderaternas Beatrice Ask.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Bara under den senaste veckan har två dödsskjutningar skett på öppen gata. En 35-årig småbarnspappa i Katrineholm och en person som sköts ihjäl utanför en skola i Göteborg. Den här utvecklingen måste stoppas. Sverige måste ha mer av lag och ordning.

Flyktingkrisen, terrorhot och utvecklingen i utanförskapsområden innebär svårigheter för polisen. Med en ökande otrygghet, dåliga uppklarningsresultat och ett tufft samhällsklimat är det tydligt att Sveriges 20 000 poliser inte räcker till.

Under de senaste åren har antalet poliser minskat och allt fler väljer att lämna yrket. Samtidigt står många platser på polisutbildningarna tomma. Nuvarande utveckling med ett minskat antal poliser måste vändas.

LÄS MER: DEBATT: Jag vägrar ta ansvar för dig som plankar

Moderaternas mål är att Sverige ska ha minst 25 000 poliser, senast år 2025. För att detta ska vara möjligt måste det också bli mer attraktivt att vara polis. Därför tar vi nu ett helhetsgrepp om polisen.

För oss Moderater är det tydligt att det måste bli mer attraktivt att vara polis. Fler ska vilja bli poliser och stanna kvar i yrket.

Det ska löna sig bättre att gå till jobbet varje dag och riskera sitt liv för vår trygghet och säkerhet.

Därför har Moderaterna avsatt resurser i budgeten för att möjliggöra ett lönelyft för poliser. Det motsvarar en löneökning om 2 000 kronor i månaden men exakt hur pengarna ska fördelas är upp till parterna.

LÄS MER: DEBATT: Ebba Busch Thor: Dags att svara Sveriges pensionärer, Stefan Löfven

Moderaterna vill också att polisen ska ges bättre och mer modern utrustning. Det är viktigt att polisen har rätt utrustning för olika typer av uppdrag. Genom ett utrustningslyft kan både polisernas arbetsmiljö och säkerhet förbättras.

Samtidigt som Socialdemokraterna säger sig vilja ha fler poliser – väljer man att höja skatten för en del poliser. Att klassificera poliser som höginkomsttagare och straffbeskatta dessa är direkt kontraproduktivt om man vill att antalet poliser i Sverige ska öka.

Dessutom saknar polisen resurser för att anställa fler. Vår bedömning är att de 700 miljoner som Socialdemokraterna tillför till Polismyndigheten i vårbudgeten, knappt räcker för att fylla polisens nuvarande underskott. Ännu mindre räcker pengarna till fler polisanställda.

I Moderaternas budgetförslag ges polisen mer än dubbelt så mycket resurser som Socialdemokraterna skjuter till. Vi föreslår högre löner, utrustningslyft och väsentligt större resurser för att fler ska vilja bli och kunna bli poliser.

Beatrice Ask, ordförande justitieutskottet

Om debatten…

  • Medianlönen för en polis låg år 2015 på 31 400 kronor, vilket innebär att fem av tio poliser tjänade mindre än så.
  • Lönen för poliser som tjänar mer än tre fjärdedelar av sina kollegor är 35 400 kronor, vilket också innebär att färre än fyra av tio som tjänar tillräckligt mycket för att räknas som höginkomsttagare.
  • Om man räknar in alla chefer inom polisen kan det vara så att fyra av tio poliser kommer att få betala högre skatt.

 

Om debattören…

• Svensk politiker för Moderaterna. Ordförande justitieutskottet och Riksdagsledamot sedan 2014.

• Tidigare skolminister mellan åren 1991 och 1994. Var Sveriges justitieminister mellan 2006 och 2014.

LÄS MER: DEBATT: Vardagsbrotten inom handeln måste tas på större allvar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset