Anna Kinberg Batra, M, har en plan för hur regeringen ska fällas – före valet.
Anna Kinberg Batra, M, har en plan för hur regeringen ska fällas – före valet.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra vill lägga fram en gemensam alliansbudget – och på det sättet fälla regeringen. Men hur kan det gå till?

Anna Kinberg Batra gav under en pressträff i riksdagen det nya beskedet: Moderaterna vill lägga fram en gemensam budget med Alliansen före valet 2018.

Vad betyder det?

Sverigedemokraterna har gjort klart att de tänker stödja en alliansbudget. M-ledarens besked betyder därför att hon är beredd att fälla regeringen.

I en debattartikel på Aftonbladet skriver hon att ”dagens svaga regering klarar inte av uppgiften utan behöver bytas ut. Vårt land behöver en ny regering och det bästa för Sverige skulle vara en ny alliansregering”.

Kan det bli av?

Om det blir verklighet av budgeten betyder det att regeringen kan fällas vid nästa budgetomröstning i riksdagen. Den inträffar i höst.

Än så länge är detta bara ett M-förslag. Kristdemokraterna har sagt att de kan tänka sig att lägga en gemensam budget innan valet 2018. Liberalerna och Centerpartiet har däremot inte öppnat upp för detta.

Anna Kinberg Batra sa på pressträffen att hon nu ska ringa de andra alliansledarna för att diskutera frågan.

Varför klarar sig inte regeringen med sin egen budget?

Stefan Löfven bildade efter valet en minoritetsregering bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Det betyder att de saknar majoritet i riksdagen och behöver vara största budgetalternativ för att få driva sin politik. Med SD:s stöd vinner en eventuell gemensam alliansbudget över regeringens eftersom det budgetalternativet då har stöd av en större del av riksdagen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset