Moderaterna lämnar förslag om att förbjuda tiggeri.
Moderaterna lämnar förslag om att förbjuda tiggeri.

M vill införa ett nationellt tiggeriförbud – det presenterade de under fredagen. Frågan om tiggeriförbud är just nu en het fråga inom den svenska politiken på både kommunal och nationell nivå.

Under fredagsmorgonen presenterade Moderaterna ett förslag om att införa ett nationellt tiggeriförbud på en presskonferens.
– Vi föreslår att den som gör sig skyldig till tiggeri, gör sig skyldig till brott, säger Tomas Tobé på presskonferensen.

LÄS MER: Duellen: Är Moderaternas förslag om ett nationellt tiggeriförbud en bra idé?

Det finns undantag i förslaget och det är när en person befinner sig i en “akut situation”, eller om man ber om hjälp. Även att samla in pengar till välgörenhetsorganisationer undantas i förslaget. Enligt Tomas Tobé innebär förslaget att det ska bli olagligt att systematiskt och planlagt tigga vid gågator, butiker och kommunikationsmedel. Om en person bryter mot detta upprepade gånger kan straffet bli fängelse.

Tiggeriförbud är en het fråga inom Svensk politik just nu. Enligt en studie från SVT/Novus ,publicerad den 16 april, är 62 procent av de tillfrågade för ett tiggeriförbud, medans 20 procent är emot det.

Sverigedemokraterna har drivit frågan om ett nationellt tiggeriförbud under flera år och i höstas bestämde sig Moderaterna att gå på samma linje som SD. Även flera Socialdemokrater har kritiserat tiggeriet och har öppnat för ett förbud. Finansministern Magdalena Andersson har sagt att man inte bör ge pengar till tiggare.

Även i flera svenska kommuner är stödet för ett tiggeriförbud stort. Enligt en annan studie från SVT/Novus, publicerad den 5 april,  vill var fjärde kommun införa tiggeriförbud.

LÄS MER: Var fjärde kommun vill förbjuda tiggeri

Att faktiskt införa tiggeriförbud i en kommun har däremot visat sig vara svårt. I Vellinge röstades ett lokalt tiggeriförbud igenom av kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Men förslaget slogs ned av både länsstyrelsen, förvaltningsrätten och kammarrätten. I Eskilstuna tittar kommunen just nu på att ta fram ett tiggeriförbud där personer som vill tigga först måste söka tillstånd till det. Detta ska vara en modell som bland annat Stefan Löfven följer noga enligt Aftonbladet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset