Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra fick prata med Israels primärminister Benjamin Netanyahu i en timme. Arkivbild.
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra fick prata med Israels primärminister Benjamin Netanyahu i en timme. Arkivbild.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra vill se bättre relationer mellan Sverige och Israel.Det budskapet framförde hon vid mötet med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Under sitt fyra dagar långa besök i Israel och Palestina, som inleddes på måndagen, fick Kinberg Batra träffa Netanyahu under en timme. Hon uppger att ett av samtalsämnena var relationen mellan Sverige och Israel och hur den kan förbättras.

TT: Framförde du någon kritik mot Israels Palestinapolitik?

– Själva samtalet stannar mellan oss, men jag har ju även tidigare framfört väl kända ståndpunkter för svensk och europeiskt del. Det finns hinder mot en tvåstatslösning, dit hör bosättningarna, säger Kinberg Batra.

Dålig relation

Relationen mellan Sverige och Israel har inte varit den bästa på senare tid. I vintras "portades" utrikesminister Margot Wallström (S) från officiella besök hos den israeliska regeringen, efter uttalande som Israel tolkat som fientliga mot landet.

Den israeliska regeringen har också varit mycket kritisk till att Sverige erkänt Palestina som stat.

TT: Har du förbättrat relationen med ditt besök?

– Det största för dagen var att jag träffade premiärministern. Politisk kontakt på den här nivån är nödvändigt för att kunna föra en dialog framåt, säger Kinberg Batra.

Olika röster

TT: Tror Netanyahu på möjligheten att även träffa svenska regeringsföreträdare?

– Han måste föra sin egen talan, men det jag vill med resan är dels att förstå och höra olika röster, jag har även träffat den israeliska oppositionen, dels att framföra budskapet att jag vill förbättra våra relationer. Det hoppas jag har brett stöd för i Sverige.

Enlig Kinberg Batra talade hon även med Netanyahu om hur Sverige och Israel kan utöka det ekonomiska utbytet, framför allt inom teknikutveckling, och om säkerhetsläget i Israel och i regionen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset