Ellinor Westh Olsson är styrelsemedlem i riksförbundet Hälsa oberoende av storlek.
Ellinor Westh Olsson är styrelsemedlem i riksförbundet Hälsa oberoende av storlek.

Varför bara löst och mörkt – modet för de som köper större storlekar på kläderna är fantasilöst och begränsande, skriver debattören Ellinor Westh Olsson.

DEBATT: Kläder för större kvinnor är i tråkiga färger, tråkigt mönster och att hitta något figursytt för någon med former är att drömma om. Finns det mönster så kallades de ränder.

Färgerna som jag fick nöja mig med när jag var som störst var svart, marinblå grå eller grön tunika med några broderade blommor i urringningen som inte är en stil för mig. Vad hände med alla härliga färger och former? Hade jag tur kunde jag hitta en skrikig cerise tunika i modellen tält.

Varför blir man förpassad till samma stil bara för att man är större? Vad är det modeskaparna, som speglar samhället, försöker säga?

En person som inte har önskvärd kropp har inte samma förutsättningar för att klä sig snyggt och figurnära. Det går inte följa det rådande modet även om man vill. 

Männen å andra sidan har en butikskedja att välja på men där finns desto mer färger i färgskalan. Det är klarblått, klargrönt och det görs kläder i alla storlekar där med i samma mönster och material. Varför blir inte de exkluderade till form och färglöst? Även om deras exklusion handlar om att de har mycket färre butiker att gå till. Jag vet inte vad som är värst, formlöst och färglöst eller färgfyllt och bara någon butik som finns i vissa städer?

Vissa mindre klädaffärer har kommit på att ta in alla storlekar i samma modell, som en butik i Torsby där finns det byxor i storlek XS till XXL i samma modell som ligger i samma klädhög och de har ingen särskild hörna för modell större utan allt hänger på samma ställe.

Det är en butik för alla vilket jag tycker är en uppfriskande fläkt och är något som alla stora kedjor borde ta efter. Det jag undrar är vad försöker samhället säga till en kvinna som är formad utanför normen? Bär svart, de gör att du ser mindre ut, synns mindre och tar mindre plats. 

Vad jag önskar är att i stället för att bli intryckt i en mall som säger att är du vad samhället klassar som acceptabelt i storlek, ja, då kan du få välja stil helt fritt och följa modet som du vill. Men är du utanför normen, ja, då ska du ha svart, mörkt och formlöst om du är kvinna. Är du man får du istället åka till särskilda städer eller handla dina kläder på nätet.

Jag önskar att modebranchen skulle ta efter den lilla butiken i Torsby, göra kläder i alla modeller och former som hänger på rad. Löst, tight, figurnära, snyggt, färgsprakande, pastelligt och pudrigt, ljust och mörkt. Gör så att individen får välja själv vad den vill ha på sig istället för att bara ha ett val. Löst och mörkt. Låt människan i sin kropp välja vilken härlig stil den vill ha oberoende av sin storlek.   

Ellinor Westh Olsson

Styrelsemedlem i Hobs, Hälsa oberoende av storlek

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset