Modevärldens uppmärksamhet fokuseras på den franska huvudstaden i samband med Paris Fashion Week. RES Magnus Falkehed guidar till de adresser där modecirkusen äter, dricker, minglar och skvallrar efter en lång dags rännande mellan visningsadresserna.

Läget, inredningen – och Strauss Kahn

Boende: Murano

Hotel Murano hade kunnat falla i glömska, trots den avantgardistiska designen och det allt hetare läget i Upper Marais. Sedan kom den förre valutafondchefen Dominique Strauss-Kahn. Efter hotellet Sofitel i New York, hotellet W i Washington och hotellet Carlton i nordfranska Lille satte Strauss-Kahn Murano i Paris på mediekartan. Här, i den lyxiga taksviten, ska han enligt en pågående rättslig förundersökning ha ägnat sig åt obskyra sexfester. Ta in på Tizianosviten med en liten takpool.

13, boulevard du Temple, 3:e arr.

www.muranoresort.com

Superlyx eller avskilt öga-mot-öga

Mat & dryck: Shangri-La

Nyöppnade super-lyxhotellet blev genast stjärnbestrött. För den som bara vill känna sig som Oscar Wilde i Napoleon III-stil med asiatisk touche är brunchen perfekt.  

10, avenue d’Iéna, 16:e arr.

www.shangri-la.com

Sassotonde

I den tuffa konkurrensen av toskanska krogar sticker Sassotonde ut. Bonus för extra allt-menyn (”dedégustation”). Krogen är full av vrår med allt från avskilt öga-mot-öga-bord till hörna för större sällskap. 40, rue Jean-Pierre-Timbaud, 11:e arr.

”Goodbye, Lenin”-stil med vodka och öl

Nattliv: Le Kremlin

”Goodbye, Lenin”-stil råder i den här baren som öppnade mitt under den förra bistra vintern. Östeuropeisk öl och vodka i vintagestil med rockkänsla.

6, rue André Antoine, 18:e arr.


Le Trabendo Nouveau

I våras öppnade Trabendo Nouveau, en splitterny och färgglad konsertsal med guinguitte (bryggdans) och vegetarisk terrass nära kanalen Ourq. Allt från hiphop, electro och jazz står på programmet.

211, avenue Jean Jaurès, 20:e arr. 

www.letrabendo.net

Centrum för nutida konst i nya lokaler

Sevärt: Palais de Tokyo

Palais de Tokyo är numera Europas största centrum i sitt slag för nutida konst. Efter utbyggnad står nu 22 000 kvadratmeter redo att ta emot skapande människor. Besökaren dyker ner i djupa källarlokaler eller flanerar i ljusa hallar med utsikt över Eiffeltornet. I och med öppnandet har det skapats en riktig kulturpromenad från Musée de Quai de Bercy över bron till den högra stranden och avenue d’Iéna där Palais de Tokyo, Musée de la Mode et du Textile och Musée d’Art Moderne ligger.

13, avenue du Président Wilson, 16:e arr. www.palaisdetokyo.com

Senaste tekniken på samma område

Shopping: Audio Technica

Köp en ny Ipad till hemresan i Apples flaggskeppsbutik bakom Operan (eller i Louvrens köpcentrum) och komplettera med ett par ludna hörlurar i Audio Technicas senaste designbutik runt hörnet. Hittar du inget i din smak där går du 100 meter till Colettes butik på 213 Rue Saint-Honoré.

11, rue des Pyramides, 1:a arr.

Ladda för modeveckan

Mellan den 25 september och den 3 oktober gäller det att synas på dessa adresser:


Librairie Galignani

Kontinentens första engelskspråkiga bokhandel med mycket konst. Här brukar Karl Lagerfeld bläddra i böcker mellan visningarna. 224, rue de Rivoli, 1:a arr. www.galignani.com


Salon David Mallett

Bli klippt av David Mallett, modestrutsarnas egen hovfrisör.

14, rue Notre Dame-des-Victoires, 2:a arr. www.david-mallett.com


Anahi

Ät middag i en gammal slaktarlokal. Här frossar modemaffians på argentinskt kött.

49, rue Volta, 3:e arr.


Silencio

Drick fördrink på Silencio, klubben som David Lynch har ritat. Garanterad ”Twin Peaks”-känsla. Före midnatt endast för medlemmar. Det är då man ska vara här.

142, rue Montmartre, 2:a arr.

www.silencio-club.com


Montana

Klubbens trånga källarlokaler har blivit en förlängning av catwalken. Varning för trång dörr.

28, rue Saint- Benoit, 6:e arr.


Cité de la Mode et 
du Design, Les Docks

Titta på kultkreatören Balenciagas kreationer från 1960-talet på det nya mode- och

designcentrumet vid Seinefloden. 34, quai d’Austerlitz, 13:e arr.

www.paris-docks-en-seine.fr

LÄS HELA CITYGUIDEN FÖR PARIS

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset