Designerna Gunilla Pontén och Bea Szenfeld.
Designerna Gunilla Pontén och Bea Szenfeld.

Gunilla Pontén och Bea Szenfels kreationer i gemensam visning

 De är svenskt modes egensinniga kärlekshistoria. Gunilla Pontén och Bea Szenfeld visade att ålder inte är något annat än en siffra när de hade gemensam visning på måndagen.

Det är varken en slump eller överraskning egentligen. Gunilla Pontén kallar det ”själarnas gemenskap”. Klart är att Bea Szenfeld och Gunilla Pontén är två av de få som sticker ut från den svenska uniformen.
– Det är så trist, och alldeles för enkelt. Jag önskar alltid att folk skulle våga mer, säger Bea Szenfeld.
– På 80-talet sålde jag lila sidenvästar till killar. Jag undrar vart mina kunder har tagit vägen, säger Gunilla Pontén.
Hon följde Bea i designerdokusåpan ”Fashion House”, och blev förälskad på en av hennes visningar.
– Det var helt annorlunda än vanliga visningar. Hon passar mitt kynne. Då hade hon tokiga sammansättningar – inget hon skulle få Guldknappen för då, men nästa år kommer den nog. Då tänkte jag – vilken grej. Vi måste ha en visning ihop.
•• Hur upptäckte ni varandra?
Bea: – Hon sa saker som jag tänkte – inget ont om Skövde men de är inte så framåt där. Och min mamma och hennes vänner har alltid på sig Gunilla Pontén-plagg från 70-talet.
Gunilla: – Vi vill båda ha fantasi. Jag hatar visningar när det först kommer in en modell i en brun dräkt och fem minuter senare en modell i en grå dräkt. Åh vad tråkigt.
•• Var kommer er stil från?
Gunilla: – På min tid fanns inte tonårsmode, bara barn- och dammode. Jag gjorde revolution, och blev hatad av mammorna och älskad av tonåringarna. Jag var tvungen att klä ner mig när jag gick på stan, men fick ändå skriva autografer.
•• Varför är det så viktigt med hur man klär sig?
Bea: – Det är befriande. Vad härligt det är att öppna garderoben och vara glad, man vill inte se tråkiga kläder.
Gunilla: – Folk tror att det är ytligt med kläder, men det är som all annan kultur. Jag förstår inte varför folk klär sig tråkigt. Det gör mig så förbannad.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset