På svenska asylboenden riskerar flyktingar dras in drogmissbruk, skriver Aftonbladet. När Mohamed Rage, 20, kom till Sverige blev han själv vittne till problemen: ”Finns alltid någon som håller på med droger”.

Mohamed Rage, 20, kom till Sverige från Somalia för tre år sedan och fick då bo på totalt tre olika boenden. På samtliga förekom droger.

– Det finns alltid någon som håller på med droger. När du kommer till Sverige och vill ha ett bättre liv så får du ett sådant här liv i stället, säger han till Metro.

– En unge som är typ 15–16 år som kommer till Sverige vill kanske ha ett roligt liv. Festa, och umgås med sina kompisar. Och det är många som tror det är roligt när man tar sådana här grejer. Det är därför det händer.
 

►LÄS MER: Metro besöker asylboende: ”Jag korsade Medelhavet – för vad?”


För Aftonbladet har Mohamed berättat hur han blivit vittne till när unga tagit droger och druckit alkohol på flyktingboendena och hur han själv erbjudits hasch.

Aftonbladet har också pratat med Fred Nyberg, professor i biologisk beroendeforskning, som varnar för att flyktingbarn riskerar hamna i drogmissbruk och kriminalitet.

– Man måste förstå att de här barnen mår dåligt och inte känner tillit till andra än de som pratar det egna språket. En stor majoritet söker sig därför till sina landsmän som ofta redan har dragits in i kriminalitet och missbruk, på så vis sker en ständig rekrytering, säger han till Aftonbladet.

– De här barnen är viktiga för Sveriges framtid. Men för att de ska kunna bli en del av samhället och kunna komma ut på arbetsmarknaden måste vi se till att de är hela.
 

►LÄS MER: Hot om lagändring för asylboenden


När Metro pratar med Mohamed Rage förklarar han att det är den utsatta situationen som ställer till det för många.

– När du kommer är du ensam och känner dig utanför. Du vill ha någon att umgås med. När du först kommer till ett boende kan du inte språket, den tiden är du avstängd från det svenska samhället och det är under den tiden du kan hamna i mycket grejer.

Han poängterar att det är långtifrån alla som drabbas, och att drogerna även finns utanför boendena, även i skolorna. Sedan en tid tillbaka har han startat fotbollslaget Luleå United, som erbjuder ett alternativ för ensamma flyktingbarn som behöver något att göra och träffa nya människor. Han är ordförande i föreningen SIMON, Svenskar och invandrare mot narkotika, i Luleå.

– Vi håller turneringar där alla får komma och spela. Jag tycker det är jätteviktigt att ungdomarna har något att göra. De tycker det är tråkigt att sitta hemma, och det är sant, det är tråkigt att sitta hemma.
 

►LÄS MER: Särskolan förvandlas till asylboende över natt – elever tvingas flytta

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset