Det blev inget uppehållstillstånd för Mohammed, som han önskade sig i julklapp. Trots att han är född och uppvuxen i Sverige utvisas han nu till ett för honom helt främmande land.

Privat.

Trots att Mohammed, 11, är född och uppvuxen i Sverige vill Migrationsverket utvisa honom.

I december skrev Metro om den då 10-årige Mohammed, född och uppvuxen i Sverige, som önskade sig ett uppehållstillstånd i julklapp. Det fick han inte, visade det sig på tisdagen. Då kom nämligen beslutet från Migrationsverket:

”Något stöd för att barnen skulle lida allvarlig skada i sin psykosociala utveckling genom att tillsammans med sina föräldrar återvända till Libanon finns inte” står det i beslutet.

Familjen har tidigare ett utvisningsbeslut som vunnit laga kraft. Det de fått avslag på är en ansökan om verkställighetshinder. Den skickades in i somras med anledning av en lagändring som innebär nya, mer humanitära regler för barn.

– Det är jättetråkigt. Hemskt. Om vi överklagar detta kommer vi bara att få avslag igen. Vi behöver överklaga för att spara lite tid. Annars kommer väl gränspolisen och knackar på dörren, säger Mohammeds pappa.

Mohammed fick reda på beslutet när han kom hem från skolan på tisdagen.

– Jag blev chockad. Och ledsen. Jag hade trott att vi skulle få stanna.  Nu vill jag inte gå till skolan mer. Om jag ändå inte kommer att få fortsätta, säger han.

Mohammed har två syskon, ett äldre och ett yngre, och bor med sin familj strax utanför Göteborg. Föräldrarna flydde hit flydde hit från Libanon för elva år sedan. Ingen i familjen har i dag uppehållstillstånd.

– Jag kom hem från skolan och skulle berätta att vi skulle ha myskväll hos en kompis nästa vecka, så får jag reda på det här. Jag fattar inte hur de tänker. Hur ska jag kunna bli advokat om jag inte får stanna här? Jag kan knappt något annat språk än svenska, säger 15-åriga storasystern Nour.

Daniel Johansson, enhetschef på Migrationsverkets förvaltningsprocessenhet, förklarade tidigare för Metro att man inte har rätt att vistas i Sverige bara för att man är född här.

– Rent generellt, om man tittar utifrån barnets perspektiv, så har man skapat ett mer eget liv här ju äldre man blir. När man är liten anknyter man mest till föräldrarna. Därmed kan anpassningsgraden bli mindre när man är liten.

Maria Ferm (MP): ”Elva år är otroligt lång tid”

Maria Ferm (MP), gruppledare i riksdagen och talesperson för migration och lika rätt, har gått igenom Migrationsverkets beslut om Mohammed och hans familj.

– Vad jag kan se har de inte haft någon asylsökande som prövats mot den nya lagstiftningen om särskilt ömmande omständigheter. De har inte prövats mot den lagstiftningen ännu, utan endast ansökt om verkställighetshinder. Om de i framtiden söker ny asyl på nytt finns det en större chans att de får stanna i jämförelse med tidigare, säger hon.

Än så länge menar hon att det är för tidigt att dra några generella slutsatser om hur den nya lagen fungerar.

– Det är svårt att säga något i ett enskilt fall. Men jag skulle personligen säga att elva år en otroligt lång tid när det barn som är födda och uppvuxna i Sverige. Där tycker jag att det är fruktansvärt att man ska behövas tvingas iväg till något helt annat.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset