Molly Sandén.
Molly Sandén.

Molly Sandén tröttnade på att hela tiden försöka vara andra till lags. Nu är hon tillbaka med ny musik – på sina egna villkor. "Jag har på ett års tid gått från att må det allra sämsta jag har mått någonsin till det allra bästa jag har mått någonsin", säger hon till Metro.

När Molly Sandén i dagarna kommer med ett nytt album, ”Större”, så är alla låtar på svenska.

– Det är så klart lite nervöst. Man lägger ju ner hela sin själ i det här och det är så intima och privata grejer som jag sjunger om. Det är som att låta någon annan läsa ens dagbok. Dels undrar jag vad folk kommer att tänka och tro och också, vad kommer folk att tycka? Jag själv tycker väldigt mycket om albumet, så det blir ju skitjobbigt om ingen gillar den!

Tidsperioden som albumet kom till beskriver hon som högt och lågt. Något som man också hör i låtarna.

– Jag har på ett års tid gått från att må det allra sämsta jag har mått någonsin till det allra bästa jag har mått någonsin. Även om låtarna inte ligger i kronologisk ordning så hör man tydligt när jag mådde bättre och när jag mådde sämre. Det är stora kontraster och höga hopp i det här albumet.

LÄS MER: ”De höll på att skjuta in mig i koma”

Molly Sandén slog igenom som artist redan som 14-åring. I dag är hon 25 år gammal och säger att hon under processen med albumet landade i att sluta försöka vara alla andra till lags och vara någon som hon trodde att andra ville att hon skulle vara.

– Sedan har jag också har varit rädd för att vara för spretig. Det känns som en oskriven regel att man ska ha en åsikt, ett sound, och hålla sig till det. Jag har varit inne och testat det mesta under de här 9-10 åren jag har jobbat aktivt med musiken.

Beslutet att nu sjunga på svenska är något som har vuxit fram.

– Det tog några månader innan jag ens vågade spela upp låtarna jag hade skrivit på svenska för någon. För mig började det med att mobilen fylldes av anteckningar med textsnuttar, dikter och enkla rader och ord som jag skrev och allt var på svenska. Helt plötsligt slutade jag att få inspiration på engelska. När jag till slut erkände det för mig själv så började det helt plötsligt att spruta ut låtar och låtidéer som sedan resulterade i albumet. Jag hade egentligen inte tänkt göra ett album i början, jag hade tänkt släppa singlar eller en ep kanske.

Du bodde i Los Angeles ett tag, har du fortfarande drömmar om att slå igenom internationellt?

– Helt ärligt så känner jag mig inte så sugen på det just nu. Jag var i LA i två år och blev ganska trött på den hetsen. Det blir på deras spelregler och jag kände att jag inte riktigt var beredd att släppa så mycket kontroll till folk som jag inte riktigt litade på och som sa att ”gå ner 20 kilo om vi ska signa dig”. Och att bli en produkt där jag inte hade lika mycket kontroll över mitt liv… Så jag kände att nej, den vägen kändes inte värt det. Men skulle det utgå ifrån att jag lever i Sverige och har ett bra team och någon bara ”hej, här har du värsta dealen”, det är en helt annan grej. Men att jobba på det sättet jag gjorde kände jag var en för stor uppoffring.

LÄS MER: ”Molly Sandén är tillbaka på svenska”

Molly Sandén

Ålder: 25 år.
Bor: I Stockholm.
Gör: Artist. Slog igenom i Junior Eurovision Song Contest 2006 och har tävlat i Melodifestivalen tre gånger. Har tidigare släppt låtar som ”Phoenix” och ”Freak”.
Aktuell: Med nya albumet ”Större” som släpps den 27 april och med en sommarturné.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Molly Sandén