Mona Sahlin har lämnat in sin avskedsansökan och avgår med omedelbar verkan som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

Avgången sker sedan Sahlin intygat att en medarbetare tjänat betydligt mer än vad han gjort. Ett polisärende om fallet har inletts.

Expressen avslöjade på onsdagen att Sahlin på myndighetens brevpapper intygat att en medarbetare och tidigare livvakt tjänat betydligt mer än han i själva verket gjort. Intyget användes sedan för att köpa en bostad i Saltsjöbaden.

– Jag skrev fel på hans lön från regeringskansliet, har Sahlin förklarat för Expressen.

Bostad i Solsidan

Mona Sahlin intygade att hennes medarbetare och tidigare livvakt tjänar 120 000 kronor i månaden. Men enligt regeringskansliet tjänade den före detta livvakten endast 43 000 kronor i månaden. Intyget användes i samband med ett bostadsköp i Solsidan i Saltsjöbaden, öster om Stockholm.

Kristoffer Talltorp, pressekreterare hos kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, bekräftar för TT att Sahlin avgår. Han vill inte kommentera uppgiften ytterligare. Enligt honom avstår också ministern från kommentarer.

Talltorp hänvisar i stället till ett pressmeddelande. Där framgår att Sahlin slutar med omedelbar verkan efter att ha lämnat in sin avskedsansökan, skriver kulturdepartementet i ett pressmeddelande.

"Jag respekterar Mona Sahlins beslut att lämna sitt uppdrag. Hon har utfört ett mycket värdefullt arbete i sin roll som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism", säger Alice Bah Kuhnke i pressmeddelandet.

Polisärende inlett

Det har också inletts ett polisärende efter avslöjandet, uppger Expressen.

Rättschefen på departementet, Daniel Ström, bekräftar att kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke har informerats om polisärendet.

Åklagarkammaren har inlett en förundersökning om osant intygande alternativt grovt osant intygande, bekräftar Åklagarmyndighetens informationsdirektör Karin Rosander.

– Han har inlett förundersökning men det finns ingen skäligen misstänkt i dagsläget. Skälet till att han inlett förundersökning är att man inom lagens råmärke ska kunna vidta vissa utredningsåtgärder, säger Rosander.

Hon uppger att Jakobsson kommer att kommunicera vad som händer i ärendet framöver.

– Det är väldigt tidigt ännu.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik