Mona Sahlin är delgiven misstanke om brott. Arkivbild.
Mona Sahlin är delgiven misstanke om brott. Arkivbild.

Både Mona Sahlin och hennes tidigare livvakt har delgivits misstanke om brott. Enligt Sahlins advokat nekar hon till anklagelserna.

Mona Sahlin har delgivits misstanke om osant intygande i tre fall och brottsrubriceringen för livvakten är brukande av osann urkund. De båda har i dag tilldelats offentliga försvarare och blivit förhörda.

Förhöret med Sahlin pågick i två timmar, enligt Håkan Roswall, chefsåklagare vid särskilda åklagarkammaren.

– Det som rör osant intygande är att hon har skrivit att den här livvakten har en inkomst som han i själva verket inte har, säger Håkan Roswall till Aftonbladet.

Uppgifterna var korrekta

Advokat Claes Borgström biträdde Sahlin under förhöret.

– Naturligtvis nekar hon till brott. De uppgifter hon har lämnat i de här intygen har varit korrekta vid den tidpunkt hon har skrivit dem, säger han.

Om polisen och åklagaren inte delar Sahlins uppfattning har hon enligt advokaten "under alla förhållanden" saknat uppsåt och avsikt att vilseleda eller lämna några som helst felaktiga uppgifter.

Borgström säger att han i nuläget inte vill lämna fler kommentarer.

– Men äntligen har det kommit till stånd ett förhör. Mona Sahlin har ju inte haft möjlighet att försvara sig tidigare. Men hennes inställning är alldeles klar och den vilar på stadig grund, säger advokaten.

En påfrestning

På frågan om hur Mona Sahlin mår nu svarar Borgström att han aldrig går in på sådant.

– Men vem som helst kan ju förstå att det är en påfrestning, säger han.

Johan Eriksson, som är i dag blev förordnad som advokat till Mona Sahlins tidigare livvakt, befinner sig utomlands och säger att han ännu inte har satt sig in i fallet eller ens talat med klienten.

– Förhören (med Sahlins tidigare livvakt) pågår nu, och det är en annan advokat som biträder honom under förhören, säger Eriksson.

På frågan om han kan kommentera den förra livvaktens generella inställning till anklagelserna svarar Eriksson:

– Jag kan inte det i nuläget eftersom jag inte känner till dem, säger han.

Mona Sahlin avgick i våras från posten som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, sedan Expressen avslöjat att hon intygat att en medarbetare tjänat betydligt mer än vad han egentligen gjort.

Syftet var att visa att livvakten tjänade tillräckligt mycket för att bli godkänd som köpare av en bostadsrätt i Saltsjöbaden. Senare har Expressen tagit del av ännu ett intyg från Sahlin med felaktiga löneuppgifter om livvakten, den här gången ställt till en bank.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset