Den fruktade harlekinnyckelpigan kan bli nästan en centimeter.
Den fruktade harlekinnyckelpigan kan bli nästan en centimeter.

Den fruktade harlekinnyckelpigan sprider sig över Sverige – och skrämmer iväg andra insekter. I Norge har man uppmanat att döda vartenda exemplar, men det är ingen bra idé, menar biologen Didrik Vanhoenacker.

Harlekinnyckelpigan, även kallad monsternyckelpigan, kan skada det ekologiska systemet.

– Problemet är att det finns risk att den kan äta upp andra arter som man vill ha i naturen, säger Didrik Vanhoenacker som är biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Ursprungligen kommer harlekinnyckelpigan från Asien. Första fyndet i Sverige gjordes 2007 i Skåne. Sedan dess har den rotat sig och spridit sig över landet.

– Det är en funnen ändå uppe i Kiruna.

LÄS MER: Blodtörstiga tigermyggan på väg hit – "smyger sig fram"

Anledningen till att den har kunnat spridas är att den har använts i bekämpning mot andra skadedjur.

Enligt biologer är den i klass med mördarsnigeln. I Norge gick myndigheter ut med en varning om nyckelpigan och uppmanade folk att döda vartenda exemplar för några år sedan. Det är ingen god idé, enligt Didrik Vanhoenacker.

– Att som privatperson gå ut och döda enskilda nyckelpigor har ingen effekt. Och man ska akta sig för att hantera de här nyckelpigorna för man kan få allergiska reaktioner.

Dessutom finns det massor av olika typer av nyckelpigor, det är inte helt enkelt att känna igen just harlekinnyckelpigan – trots att den oftast är större än andra nyckelpigor.

– Risken är att folk går ut och mosar alla nyckelpigor. Man ska vara försiktig med sådana uppmaningar, säger Didrik Vanhoenacker.

►LÄS MER: Mördargeting kan komma hit – ”gör massangrepp”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset