Alla modeller som Puch tillverkat finns i samlingen i Umeå.
Alla modeller som Puch tillverkat finns i samlingen i Umeå.

Sugen på att köpa några gamla mopeder? Just nu säljs 53 exemplar av märket det klassiska märket Puch. Men man måste köpa alla, och priset ligger på miljonnivå.

Mopedsamlingen som nu säljs på auktion ägs av Umebon Leif Danielsson. Han har minst ett exemplar av varje modell som Puch tillverkat, vilket uppges göra samlingen unik.

– Jag säljer bara alla tillsammans. Om det inte funkar, behåller jag dem och gör kanske något med dem själv, säger Leif Danielsson.

Intresset har varit stort sedan auktionen blev känd. Österrikiska Puch, som slutade tillverkas 1987, var det hetaste moppemärket i Sverige på 1960- och 1970-talen.

– Det fanns en tidning som hette Puch-Journalen, som man läste i och drömde till som elva– tolvåring, minns Leif Danielsson.

Han hade sin första Puch, en Monza, som 15-åring 1979. Den såldes efter ett tag, men när Danielsson var runt 30 började han samla på begagnade Puch.

– Jag har renoverat, och försökt hitta exemplar som varit i väldigt fint skick, nästan som nya. Alla är körbara, och jag har kört allihop, säger Danielsson.

Auktionen sker på nätet, och marknadsvärdet för alla 53 mopederna uppskattas till över tre miljoner kronor.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset