Polis övervakar platsen där dubbelagenten och hans dotter hittades medvetslösa.
Polis övervakar platsen där dubbelagenten och hans dotter hittades medvetslösa.

Den före detta dubbelagent som hittades medvetslös på en parkbänk i England tillsammans med sin dotter i söndags utsattes för ett nervgift, enligt brittisk polis.

Den tidigare spiondömde ryske dubbelaganten Sergej Skripal utsattes för ett mordförsök i söndags, enligt brittisk polis. Han hittades medvetslös tillammans med sin 32-åriga dotter på en parkbänk i Salisbury i sydvästra England. Enligt polisen har de utsatts för ett nervgift.

– Vi ser det här som en allvarlig händelse och utreder det som ett mordförsök, sade polisen Mark Rowly, chef för polisens antiterrorenhet, vid en presskonferens under onsdagen.

LÄS MER: Säpo: Så värvas du som agent av utländsk makt – i sex steg

Sergej Skipal arbetade tidigare i den militära underrättelsetjänsten i Sovjetunionen. Han avslöjades senare som dubbelagent och för att ha bistått den brittiska säkerhetstjänsten med uppgifter om ryska agenter som arbetade runt om i Europa. 2006 dömdes han till 13 års fängelse i Ryssland, men släpptes redan 2010 i utbyte mot 10 ryska spioner som fängslats av FBI, skriver BBC.

Anonyma källor har uppgett för nyhetsbyrån Reuters att det är ryssarna som ligger bakom attacken mot Skripal och hans dotter, som en hämndaktion mot hans spioneri.

– Vi tror att de två personer som skadats var specifika måltavlor, sade Mark Rowley under presskonferensen.

Den polis som kom först till platsen där Skripal och hans dotter hittades har också skadats av nervgiftet, enligt brittisk polis. Alla tre vårdas nu med svåra skador.

Flera av Skripals familjemedlemmar ska ha omkommit de senaste åren. Hans fru dog i cancer 2012 och hans bror gick bort för två år sedan. 2017 avled hans son plötsligt av leversvikt under en semesterresa till S:t Petersbrug, skriver BBC.

LÄS MER: Tidigare CIA-agent gripen i USA

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset