Den mordmisstänkte mannen som kopplas till IS har nu fått en ny advokat i form av Johan Eriksson, som försvarade terroristen Rahkmat Akilov.
Den mordmisstänkte mannen som kopplas till IS har nu fått en ny advokat i form av Johan Eriksson, som försvarade terroristen Rahkmat Akilov.

Mannen har kopplingar till terrosekten Islamiska staten, och sitter nu häktad misstänkt för dubbelmordet i Örebro. Nu har han bytt advokat till Johan Eriksson, som försvarade terroristen Rakhmat Akilov.

Två män dödades i samband med en skottlossning i Vivalla i Örebro. Fyra män sitter häktade misstänkta för mord. En av männen, som är i 30-årsåldern, ska tidigare ha befunnit sig i Syrien och kopplas till terrorsekten IS, Islamiska staten.

Nu har han bytt advokat till Johan Eriksson, som försvarade terroristen Rahkmat Akilov.

Misstänkt skrev lista över stjärnadvokater

Metro kunde tidigt berätta att mannen skickade en lista med namn på stjärnadvokater. Johan Eriksson toppade listan och därefter följde Thomas Olssons namn. Han har försvarat misstänkta i flera terrormål. Sist på listan fanns Leif Silberskys namn.

LÄS MER: Akilov döms till livstids fängelse för terrororistbrott

I brevet inifrån häktet skrev mannen att den första advokaten han hade tilldelats var ”trevlig och snäll men det räcker ej. Har ingen till när det till ett så här stort brottsmisstanke”. Han hänvisade även till att han har ett litet barn och skrev vidare att ”vill verkligen få en bra chans till att uppfostra han. På grund utav det vill jag ha en advokat som jag har min tillit till”.

Eftersom Johan Eriksson har sin bas i Stockholm, kan det uppstå extra kostnader i och med att själva målet hanteras i Örebro.

Medför ökade kostnader

Rätten skriver i sitt beslut om advokatbyte att: ”Johan Eriksson bedriver sin verksamhet i Stockholm. Detta medför ökade kostnader för tidsspillan och utlägg i förhållande till vad det skulle kosta med en offentlig försvarare med verksamhet närmare tingsrätten.

LÄS MER: GW om rymmaren: Någon jävel som hjälpt honom

Rätten skriver vidare att:

På grund av målets beskaffenhet och betydelse för den enskilda anser tingsrätten att det finns särskilda skäl för att de merkostnader som uppstår på grund av att Johan Eriksson har sin verksamhet långt ifrån Örebro ska omfattas av rätten till ersättning av staten”.

Dubbelmordet i Vivalla genomfördes den 3 juli.
Metro har nyligen rapporterat om att Säpo har kopplats in.

Metro har sökt Johan Eriksson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om brott