Norrmannen Joshua French misstänks ha mördat sin cellkamrat Tjostolv Moland. – Det är klart att jag är under utredning. Två män var inlåsta i en cell och nu är en död, säger French till Verdens Gang.

Heiko Junge / Scanpix

Tjostolv Moland och Joshua French i fängelset.

Tjostolv Moland påträffades död i sin cell i ett fängelse i Kinshasa i helgen. Nu betraktar myndigheterna i Kongo-Kinshasa den fängslade norrmannen Joshua French som "möjlig misstänkt" i samband med dödsfallet. Joshua French själv förnekar anklagelserna och säger till norska medier att han känner sig misstänkliggjord. 

Joshua Frenchs advokat, Hans Marius Grassvold, säger sig inte ha fått någon officiell bekräftelse eller uttalande från de kongolesiska myndigheterna och ser anklagelsen som en kränkning av sin klient.

– Han förstår inte detta och tycker det är fullständigt meningslöst. Och som jag också har sagt: Vi ser det som en dubbel kränkning av honom. Det han har upplevt de senaste dagarna fick oss att reagera och nu får han detta också på toppen av allt, säger han till Verdens Gang.

Moland och French avtjänade tillsammans ett livstids fängelsestraff för mordet på en chaufför 2009. Enligt Verdens Gang var det Joshua French som hittade Moland död i cellen. Samma dag blev han förhörd om dödsfallet. 

Den norska kriminalpolisen Kripos kommer nu att skicka fyra personer till Kongo för att bistå obduktionen. Detta efter att kongolesiska myndigheter bett om norskt bistånd. Det skriver Dagbladet.

Enligt Pierre Akele, professor i juridik vid Kinshasa University, dör en fånge varje dag i Kongos fängelser. Norska myndigheter har därför kämpat för att få hem de båda norrmännen till Norge. Nu jobbar de för att försöka få hem Joshua French. Det skriver Aftenposten.

Det norska utrikesdepartementet vill i nuläget inte kommentera vad som händer i ärendet.

 
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset