Stefan Sintéus, polisområdeschef i Malmö. Arkivbild.
Stefan Sintéus, polisområdeschef i Malmö. Arkivbild.

Grova brottslingar köper tystnad från offrens familjer. För att slippa vittnesmål i mordrättegångar har "ersättningar" på hundratusentals kronor betalats ut, enligt polisen. Nu höjs krav på ny lagstiftning för att stoppa utvecklingen.

– Det här har förekommit i flera år och det är på tiden att det sker en lagändring för att förhindra den här typen av privata uppgörelser, säger Stefan Sintéus, polisområdeschef i Malmö, till Kvällsposten.

Beläggen för att mördare köpt sig fria från straff finns bland annat i utredningar, där offrens anhöriga berättat att de erbjudits blodspengar. Och att vittnen därefter har tystnat.

– I kriminella kretsar anses det vara okej att köpa loss sig själv eller att en släkting får ersättning om en anhörig blivit dödad, säger Sinténus.

Han vill att de som ingår i eller stöttar kriminella nätverk i samband med brott ska få ett hårdare straff. Att exempelvis vittna falskt om ett mord skulle då bestraffas hårdare om den som begått mened är knuten till ett kriminellt nätverk.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset