"På båtar, i hav, på minfält, i dödstunnlar dör tusentals på flykt. Vi MINNS", står det på Mortezas plakat.
"På båtar, i hav, på minfält, i dödstunnlar dör tusentals på flykt. Vi MINNS", står det på Mortezas plakat.

På söndagen samlades ett hundratal människor, många ensamkommande flyktingbarn, för att hedra de som flytt, men ändå fallit längs vägen. Metro var på plats.

Joel Linde

Initiativet till ceremonin kom ifrån ungdomarna själva, tillsammans med personal på boendet Vårljus i Sollentuna.

Joel Linde

Ett hundratal samlades på Medborgarplatsen i Stockholm för att hedra dem som dött på flykt undan krig och förtryck.

Joel Linde

Folk tänkte ljus och skänkte rosor till minne av de som dött.

På Medborgarplatsen i Stockholm samlades under söndagen ett hundratal personer för att visa sin vördnad, och hedra de människor som har dött på flykt från världens krig. Många av dem är själva ensamkommande flyktingbarn, som till skillnad från deras vänner lyckades komma hela vägen fram.

Morteza Salehi är 15 år gammal. Han flydde för sitt liv från Afghanistan.

– Min pappa förlorade jag för flera år sedan. Min mamma pratade jag med senast för åtta månader sedan, så jag vet ingenting om min familj, säger han, och nämner även sina fyra småsyskon.

I sex månader var han på flykt, undan talibanerna, undan kriget och dödandet. Han passerade genom Pakistan, Iran, Turkiet, Grekland, Makedonien, Serbien, Ungern, Österrike, Tyskland, Danmark, och till sist Sverige. En period färdades de åtta personer i en liten bil avsedd för fyra. En vecka gick de över bergen utan mat eller vatten. Men det skulle ta två dagar att berätta allt han såg på vägen, säger han.

– Jag såg ben efter människor och hästar utmed vägen. De orkade nog inte mer.

När han äntligen nådde Sverige var den direkta faran över, för honom. Men tusentals andra fortsätter att göra samma resa, trots att de vet precis hur farligt och krävande det kommer att bli, berättar Merteza Salehi. Det de flyr från är helt enkelt värre.
 

LÄS MER: Juma flydde ensam från Afghanistan – fotbollslaget blev hans familj

Initiativet till ceremonin kom ifrån ungdomarna själva, tillsammans med personal på boendet Vårljus i Sollentuna, som öppnade 2014 för att ta emot ensamkommande flyktingbarn.

– Det känns jättebra att vara här. Det handlar om att hedra dem som inte nådde fram, som dog på vägen, i havet eller i bilar, säger Merteza Salehi.

Han blir tyst en stund.

– Men det är också jobbigt för jag minns allt jag har sett och allt jag har varit med om. Jag hade många vänner på vägen, sen förlorade jag dem. Sen fick jag nya, och förlorade dem igen, och igen och igen. Jag har ingen aning om var någon av dem är.

Hans historier är nattsvarta, men han talar ändå om hopp. Sverige ger honom hopp, säger han.

– Jag har många drömmar. Jag vill bli en stor man för min familj. Jag vill göra något av den här chansen och göra dem stolta.

LÄS MER: Adel, 42, och hans fru bakar pizzor till ensamkommande 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset