En moské i Bredäng i södra Stockholm utsattes på lördagen för skadegörelse.
En moské i Bredäng i södra Stockholm utsattes på lördagen för skadegörelse.

Skadegörelsen mot en moské i Bredäng i södra Stockholm spär på en oro som redan finns hos många muslimer. Det säger Mustafa Tumturk, styrelseledamot i Sveriges muslimska råd.– Det finns en allmän oro kring det allt hårdare samhällsklimatet. Vi måste börja prata om vår samexistens.

Klockan var nästan 8 och morgonbönen hade precis avslutats i moskén i Bredängs centrum. Alla hade gått hem förutom en person som satt kvar och läste koranen.

Blev skärrad

Då kom ett okänt antal personer in i byggnaden, sprayade hakkors och hatbudskap på väggarna och kastade smällare och fyrverkerier i lokalen. Ingen kom till skada men enligt Mustafa Tumturk, som själv var med och grundade moskén 1985 och har varit i kontakt med de ansvariga, blev mannen som befann sig i lokalen skärrad.

– Det här är ingenting man hade väntat sig men folk är mer oroliga nu än tidigare. Det är svårt att greppa vad som händer i samhället, både internationellt och i vårt land. Man känner inte igen Sverige längre, säger Tumturk.

Prata om samexistens

Som representant i en muslimsk organisation får han själv hatbrev och hatsamtal nästan varje dag. Han understryker att hela civilsamhället måste engagera sig för att stävja den upptrissade stämningen, att det inte räcker med polisåtgärder.

– Vi måste börja prata om vår samexistens, det är ohållbart när folk går runt och är oroliga för att bli attackerade. De människor som utsätts för den här typen av attentat kommer också ofta från väldigt oroliga områden och har upplevt rädsla på riktigt. Jag tror inte folk förstår vilka känslor de väcker till liv.

En anmälan har upprättats om skadegörelse och hets mot folkgrupp men ingen har gripits misstänkt för brottet.

PRIVAT
En moské i Bredäng i södra Stockholm utsattes på lördagen för skadegörelse. Här syns resterna av någon slags smällare som kastats in i lokalen.
PRIVAT
Mustafa Tumturk, styrelseledamot i Sveriges muslimska råd.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset