Blommorna som mötte de som besökte Stockholms moské på måndagsmorgonen gjorde Omar Mustafa hoppfull: ”Man blir otroligt glad.” 
Blommorna som mötte de som besökte Stockholms moské på måndagsmorgonen gjorde Omar Mustafa hoppfull: ”Man blir otroligt glad.” 

Efter att flera religiösa byggnader klottrats ned med hakkors har nu ytterligare aktioner utförts: blomster-”attacker”.

Under de senaste dagarna har bland annat Stockholms moské, Hagsätra kapell och en kyrka som används av etiopiska ortodoxa församlingen i Hagsätra klottrats ned med hakkors. Tidigt på måndagen upptäcktes en ny attack i Stockholms moské – men av ett betydligt trevligare slag. Utanför moskens dörrar, på vilka hakkorsen klottrats, stod nu blommor tillsammans med en lapp med texten:

"För varje hatbrott finns det en blomma. Varje attack mot er är en attack mot Sverige. Vi står tillsammans".

Enligt Omar Mustafa, ordförande i Islamiska förbundet Sverige, bör blommorna ha lagts dit någon gång under natten till måndagen.
– Jag blev väckt tidigt i morse av att folk som var på plats i moskén för morgonbön som hittat blommorna. Då var klockan strax innan sju, säger han. 

►LÄS MER: Ny nazistattack i Kärrtorp

Blommorna, som nu förflyttats till moskéns reception, gör honom hoppfull, säger han.
– Man blir otroligt glad och hoppfull. Det var väldigt ledsamt efter hakkorsen. Vi har fått flera kärleksfulla brev och mejl efter det som hände men inga sådana här omfattande kärleksaktioner. 

Att människor tydligt visar kärlek i stunder som dessa är viktigt, menar Omar Mustafa.
– Vi vet så klart att det inte är alla som bär på hatet. Man blir väldigt berörd när folk gör sådant här, särskilt om man själv blivit utsatt för hatbrott. 

En blomster-"attack" ska även ha utförts mot Vantörs församling i Högdalen. Enligt tidningen Dagen ska även en moské i Fittja, som för ett tag sedan fick grisfötter inkastade i lokalen, också ha fått blommor. Även den etiopisk-ortodoxa kyrkan i Hagsätra och Hagsätra kapell ska ha fått blommor. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset